Vem var Stieg Larsson?
Kurdo Baksi har skrivit en djupt subjektiv skildring av sin vÀn Stieg Larsson. En mÀrklig bok, anser Therese Eriksson. Det Àr svÄrt att över huvud taget förstÄ vitsen med den.
Foto: Cato Lein
Det hĂ€r Ă€r en recension. Ă
sikterna i texten Àr skribentens egna.
Om man fÄr tro Kurdo Baksi, sÄ var Stieg Larssons egenskaper - var och en av dem - sÄ tydligt utmejslade och fullstÀndigt unika, att ingen som vare sig för eller senare korsat Baksis vÀg kan mÀta sig med dem. Det Stieg Larsson var, det var han mest av alla. Verkar det troligt? MjÀ, kanske inte. Men sÄ Àr det ocksÄ en djupt subjektiv skildring av Larsson som Baksi ger i Min vÀn Stieg Larsson.
Boken har i ett par veckor redan, alltsÄ lÄngt innan utgivningsdagen (som Àr i dag), varit föremÄl för debatt i pressen. Förutom att det har spekulerats kring om det verkligen var Stieg Larsson sjÀlv som skrev Millenniumtrilogin, sÄ har ocksÄ kritik riktats mot Baksi för att han beskriver Larsson som en rÀtt medioker skribent och för att han anvÀnde tvivelaktiga journalistiska metoder, inte minst under sin tid pÄ TT.
Det vilar nÄgot lite ironiskt över det faktum att Baksis bok fÄtt uppmÀrksamhet för de spÄr av kritik mot Larsson som gÄr att finna i den, nÀr den till lejonparten Àr sÄ panegyrisk. Efterordet inleds med meningen "Det hÀr Àr ingen hyllning till en vÀn", och sÄ snopen som jag kÀnde mig nÀr jag nÄdde fram till den var det lÀngesen jag gjorde. Vad var det dÄ jag hade lÀst? I vilket ljus skulle jag i stÀllet ha lÀst alla lovord och all den kÀrlek och beundran som sipprade fram bÄde pÄ och mellan raderna?
SjÀlvklart har Baksi skrivit en hyllningsbok till sin vÀn Stieg Larsson, och varför skulle han inte kunna göra det? Problemet Àr att han förmodligen inte vill vara en sÄdan som skriver förbehÄllslösa hyllningar till bortgÄngna vÀnner. Det hÀr dilemmat gör Min vÀn Stieg Larsson till en mÀrklig bok. Inte bara verkar den hafsigt hopskriven - hÀr blir det ocksÄ lite besvÀrligt att Baksi har invÀndningar mot Larssons kvaliteter som skribent - det Àr ocksÄ svÄrt att över huvud taget förstÄ hur vitsen med den.
Kurdo Baksi ger inget fullödigt portrÀtt av Stieg Larsson, jag Àr faktiskt förvÄnad att sÄ fÄ av kunskaperna kring Larssons (yrkes) liv, kÀnns nya. Baksi har valt att lyfta fram valda delar av Stieg Larssons person och gÀrning - ingen sov sÄ lite som han, ingen rökte sÄ mycket och ingen drack sÄ mycket kaffe - vilket oftast innebÀr nedslag i hans kamp mot rasism, nazism och andra typer av strukturella orÀttvisor. (Ibland tangerar vördnaden för vÀnnen det huvudlösa, som i pÄstÄendet att det nog inte finns mÄnga som vet mer om kvinnoförtryck och dess konsekvenser Àn Stieg Larsson. Det fÄr man nog förmoda att det gör.) Men jag fÄr inte fatt i vem Stieg Larsson egentligen var, och inte heller fÄr jag nÄgot grepp om hur livet efter honom gestaltar sig för hans nÀra. Baksi skulle ha kunnat skriva en bok om Stieg Larsson - en riktig, gedigen, genomarbetad biografi - men han skulle ocksÄ ha kunnat skriva en bok om sin egen sorg efter densamme, varit Ànnu mer subjektiv, utgÄtt frÄn sin egen berÀttelse. Nu Àr den ett svÄrdefinierat mellanting.
Jag tycker inte att det Àr absolut nödvÀndigt att lÄta Stieg Larsson vara i fred, som Ann Heberlein menade i sin recension av Baksis bok i Sydsvenskan (22/1), han har tvivelsutan blivit ett fenomen efter sin död och som sÄdant blir man oundvikligen omskriven. Men det Àr sant att Baksi Àr generös med detaljer ur ett privatliv som Stieg Larsson förmodligen ville behÄlla just privat. Jag fÄr lite ont i magen av de hÀr detaljerna eller om man ska kalla dem avslöjanden, inte för vad de faktiskt innehÄller utan för vad de maskerar, nÀmligen att Stieg Larsson inte verkar ha varit nÄgon sÀrdeles nÀra vÀn trots allt.
Förutom att han beskrivs som svÄr att samarbeta med (han ville göra allt efter eget huvud), sÄ verkar han ocksÄ vara en av de dÀr mÀnniskorna som inte slÀpper nÄgon nÀra inpÄ livet, som fÄr förtroenden att verka stora i stunden, och sen upptÀcker man att man egentligen inte vet nÄgot om dem. "En gÄng sa han i förtroende att om det var nÄgon han beundrade sÄ var det hans morfar Severin Boström", skriver Baksi och sÀtter sÄ fingret pÄ just den smÀrtpunkten. Ett sÄdant "förtroende" avslöjar att Stieg Larsson inte var direkt frikostig med sitt, inte ens med dem som han betraktade som nÀra vÀnner. Om Baksi hade vÄgat grÀva djupare i den obalans i vÀnskapen som vibrerar mellan raderna, dÄ hade han kunnat skriva en riktigt angelÀgen bok - viktig och allmÀngiltig lÄngt bortom berÀttelsen om antirasisten som blev en deckarsuccé.
Litteratur
Kurdo Baksi
Min vÀn Stieg Larsson
Norstedts
Kurdo Baksi
Min vÀn Stieg Larsson
Norstedts