I allmänhetens tjänst
Leopard förlag
17/9 Visselblåsaren Edward Snowden har under stort hemlighetsmakeri skrivit en självbiografi. I boken berättar Snowden om tiden då han arbetade för den amerikanska underrättelsetjänsten och varför han beslutade sig för att läcka hemliga dokument. Snowden lever sedan många år tillbaka i exil på okänd ort.
Mr Potter
Bokförlaget Tranan
18/9 "Mr Potter" är berättelsen om den hyllade författaren Jamaica Kincaids pappa. Kincaid föddes nämligen 1949 som Elaine Cynthia Potter Richardson. Sitt nya namn tog hon sig först efter ha lämnat den karibiska ön Antigua och flyttat till USA. "Mr Potter" är lika osentimental och mästerlig som föregångarna "Min mors självbiografi" och "Min bror".
Fåglarna under himlen
Norstedts
19/9 Tänk om Henrik Ibsens drama "Peer Gynt" i stället skulle ha haft antihjälten Peers älskade Solveig som huvudperson. Så tänkte den norske författaren Karl Ove Knausgård och skrev en kortroman där läsaren får stanna hemma med Solveig i stället för att ge sig ut i världen med Peer. För övrigt anser jag att Knausgård bör får Nobelpriset i litteraturen. Årets pris eller fjolårets, det spelar ingen roll.
W
Albert Bonniers förlag
20/9 "Woyzeck" (1836) är en udda klassiker inom den europeiska dramatiken som fortsätter att fascinera, inte minst eftersom Georg Büchners arbetarklasstragedi bygger på en verklig händelse. Steve Sem Sandberg utgår från samma material som Büchner i sin version av historien om den fattige, hunsade och svartsjuke soldaten som en dag fick ett knäpp. Eller kanske fick han bara nog?
I full blom
Forum
25/9 Jag brukar vanligtvis fnysa åt böcker skrivna av kändisar, eftersom det alltid rör sig om färglösa beställningsjobb, men i Edward Bloms fall gör jag ett undantag. I 30 yviga kapitel skriver den matglade folkbildaren om allt som faller honom in, om herrmiddagens magi och lyckan i manglat linne såväl som om döden och sorgen över att inte längre vara en ung stofil.