Samhällsskildrare med mord i fokus

I några aktuella deckare skildras både samtiden och historien bakåt..

Ninni Schulman tar avstamp i ett mörkt svenskt förflutet med skallmätningar och tvångssteriliseringar.

Ninni Schulman tar avstamp i ett mörkt svenskt förflutet med skallmätningar och tvångssteriliseringar.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Litteraturrecension2019-09-14 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Spänningslitteraturen lever i fortsatt högönsklig välmåga, inom landets gränser likaväl som utanför. Som bäst granskar den det samhälle vi lever i samtidigt som den underhåller. Flera här lyckas fint.

En bekant (själv måttligt intresserad av genren) hävdade lite föraktfullt för ett par år sedan att ”deckarna har väl aldrig riktigt brytt sig i samhällsfrågor sedan Sjöwall-Wahlöös tid”. Denne skulle bara behöva öppna vilken som helst av de bättre deckare som kommer ut för att se hur fel det är. Migration, rasism, hbtq, våld i nära relationer, genus, historia, ja, det mesta av vad som rör sig i den aktuella debatten i övrigt finns här.

Ninni Schulman väver i sin sjätte bok om Hagfors,” När alla klockor stannat”, samman ett mörkt förflutet i svensk historia där skallmätning och sterilisering sågs som vetenskap och samhällstjänst med morden på tre ungdomar, samtliga medverkande i en teatergrupp. Författaren skriver om utredningsarbetet med den klassiska kombinationen av polis och journalist. Det är typ steg för steg där pusselbitarna faller på plats, gärna med ”falska” spår utlagda, med stark bladvändarkänsla. Bäst är hon i personteckningen där de allra flesta känns trovärdiga. Jag har till exempel sällan läst en så tydlig beskrivning av begynnande depression. Hennes numera välkända huvudfigurer, poliserna Christer Berglund & Petra Wilander och allt tröttare journalisten Magdalena Hansson, förankrar berättelsen i vardagslivet på ett bra sätt.

Ingrid Hedström verkar i ett liknande koncept i ”Blodsband”. Hennes geografi är Dalarna och huvudpersonen Astrid Sammels, är en teaterchef som kommit hem en period. Ett par mord visar sig ha kopplingar till övergrepp långt tillbaka. Gripande, välberättat och spännande i #MeToos kölvatten med Hedströms sedvanliga lätthet i språket. Men så är hon både välrenommerad journalist och psykolog

Kicki Sehlstedt etablerade sig på parnassen med sin debut ”Sweet Lolita”. Med sin andra, ”Oskuld”, befäster hon sin plats. En 18-årig ”influencer” försvinner efter sin födelsedag och efter ett halvår finns fortfarande inget spår. Kontroversiella kriminologiprofessorn Kajan Berglund kopplas in. Tillsammans med journalisten Aida hittar de nya ledtrådar som visar på starkt kvinnohat, nätet som brottsplats och förvridna ideal. Spännande, initierat och inte minst milt humoristiskt om vår samtid.

Set Mattsson tar sig än en gång längre tillbaka i historien, till mitten av 50-talet, en tid då homofobin var stark. Homosexualitet var också straffbart på den tiden. Douglas Palm vid Malmöpolisen får ta sig an en försvunnen hög militär som man misstänker har avvikit som spion. Men är det verkligen så? Mattsson är en mästare på att skildra miljöer och folk, samtidigt som ”Ett hemligt liv” blir en spännande berättelse.

Ida Axelsson tillhör också de som har en tydlig geografisk förankring. I hennes fall är det Helsingborg som ska avfolkas. I den tredje romanen, ”Falskt namn”, med kriminalinspektör Linn Wide i huvudrollen, handlar det om ett svåridentifierat offer och utredningen snårar in sig i allt fler förgreningar. Samtidigt får Wide alltmer fokus på våld i relationer, otäckt nära hennes egen situation. Välskrivet, trovärdigt och inkännande.

Lars Wilderäng har skrivit flera skickligt ihopkomna säkerhetspolitiska deckare tidigare. Denna gång är det ett slags ”Lyxfällan” i bokform med dödliga konsekvenser. Huvudpersonen Mikael spekulerar och bygger i 2000-talets början upp ett luftslott av tillgångar, med hjälp av mäklare och bankpersonal. En dag tar det slut. ”Fallet” är en bra penetrering av klipparsamhället, men man kan tycka att Mikael verkligen har sig själv att skylla.

Jørn Lier Horst levererar i ”Det innersta rummet” som vanligt en högst förträfflig deckare, som brukligt med den luttrade polisen William Wisting och hans dotter Lina, skicklig journalist. En tidigare minister dör och man hittar 80 miljoner i hans sommarstuga. Panik i de högsta kretsarna och utredningen sätter fart på gömda agendor. Spännande och överraskande på sina ställen. Norske Horst kan sina saker, och tillhör Nordens bästa.

Mads Peder Nordbo har skrivit en fristående fortsättning på sin originella ”Flickan utan hud”. Om Donald Trump läst denna hade han aldrig lagt ett bud på Grönland. I ”Manen från Thule” grävs ett fult amerikanskt förflutet på ön upp då ett försvinnande börjar utredas. Det är mörkt, nervkittlande och välskrivet.

Kate Morton gräver även hon i det förflutna i sina romaner, så också i ”Klockmakarens dotter”. Det är underhållande som en brittisk tv-serie samtidigt som hon är en mästare på personskildringar. Arkivarien Elodie Winslow fastnar för den karismatiske 1800-talskonstnären Edward Radcliffe och upptäcker många konstiga samband med sig själv och nutiden, samtidigt som hon löser några avlägset begångna brott på vägen.

Ninni Schulman

När alla klockor stannat (Forum)

Ingrid Hedström

Blodsband (Alfabeta)

Kicki Sehlstedt

Oskuld (Piratförlaget)

Set Mattsson

Ett hemligt liv (Historiska Media)

Ida Axelsson

Falskt namn (Mima)

Lars Wilderäng

Fallet (Norstedts)

Jørn Lier Horst

Det innersta rummet

Översättning Marianne Mattsson (Wahlström & Widstrand)

Mads Peder Nordbo

Mannen från Thule

Översättning Kalle Hedström Gustafsson (Albert Bonniers Förlag)

Kate Morton

Klockmakarens dotter

Översättning Ann Björkström (Forum)