Snofsig husman, gourmet och trendiga drinkar – mycket mat och dryck har genom åren serverats i den lokal som inhyst Grisen, 1&1, Paus och senast Ågatan 11. Men när Ågatan 11 nyligen tynade bort bytte lokalen skepnad och blev mezerestraurangen Meza bar & grill. I ärlighetens namn är förändringen inte total, men de vita väggarna à la krossat kakel är borta (nästan överallt) och lokalen har fått orientaliska vibbar med detaljer i rött och guld.
Mezemenyn är överväldigande med en hel rad kalla rätter och nästan lika många varma. När man väl har bestämt sig trillar smårätterna så småningom in, traditionsenligt upplagda på vackra fat och skålar.
Baba ghannouj (55 kr) kan vara lite av varje på svenska mezekrogar, men hos Meza smakar röran som om man var i Beirut – det vill säga knappast inställsam, med rökig smak från grillad aubergine och strävhet från tahinin. Roligt, med med överhängande risk att det inte går hem hos alla. Även hommousen (55 kr) har en tydlig tahinismak. I taboulehn (55 kr) får man leta efter vetet, men krogpatrullen gillar den persijestinna fräschheten. Ezme (55 kr) är en rätt som med hackad tomat, paprika och granatäpple, som bryter av med mild hetta mot övriga smaker runt bordet. Ostrullarna rakkakat bel jibne (65 kr) är trevliga men mesiga, medan spenatknytena fatayer (59 kr) är fint syrliga med ett nästan väl tjockt brödhölje. De inlagda babyauberginerna magdous (55 kr) är fyllda med valnötter, chili och paprika och så skönt syrliga att gommen drar ihop sig en aning.
Grillrätterna är i lagom storlek för att kunna kombineras med plock – de vrålhungriga anses härmed varnade. Shish filé (210 kr) är ett saftigt grillspett på oxfilé med tydlig grillsmak och fina tillbehör i form av inlagda grönsaker, bulgur och bröd. Shish gambas (210 kr) är fräscha jätteräkor som har kvar den rätta stunsen. Också kycklingspettet Shish tawouk (175 kr) är lyckat, smakrikt och saftigt. Lammrätten shish ticke (195 kr) är god i smaken, men lammet är tyvärr lite segt och för välgrillat.
De små huvudrättsportionerna gör att man lätt får plats med efterrätt. Men här får Meza problem. Baklawa (59 kr) kan knappast anklagas för att smaka hemlagat ... Konafa nablusia (79 kr) är en efterrätt i samma genre, det vill säga en frasig triangel av filodeg, men utan nötkalaset. I gengäld får man leta länge efter den annonserade mozzarellafyllningen. Mezas crème brulée (69 kr) är ett riktigt bottennapp, grynig i konsistensen och varierande i temperatur från iskall i botten till varm på toppen – med en trist bismak som framhävs av kylan.
Men man ska inte låta sig nedslås av efterrättssvackan. Om Meza toppar sin formkurva med godare sötsaker och bättre service kommer de att stå sig bra som konkurrenter till Hodja, som till skillnad från Meza lever stort på sin fina miljö och festliga helhetsupplevelse. Nu slåss Meza främst med prisvärda plockrätter som vapen, vilket förstås inte alls är fy skam.