“Landets trevligaste serietidningsfestival”

Det är serietidningsyra i stan. I helgen slår festivalen Uppsala Comix upp portarna.

Uppsalabon Ida Ahlgren är illustratören som gjort årets seriefestivalaffisch.

Uppsalabon Ida Ahlgren är illustratören som gjort årets seriefestivalaffisch.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Serier2017-03-31 10:00

– Det är inte landets största serietidningsfestival, men väl den trevligaste, säger Harri Saarela.

Han är Uppsalas outnämnde serietidningsguru. I 37 år har han drivit butiken SerieZonen på Drottninggatan. För sjätte året arrangerar Uppsala Comix och SerieZonen serietidningsfestivalen. Mässan sammanfaller med flera boksläpp.

Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson presenterar nya serien “Vei” och Syster Förlags debutant Berit Viklund finns på plats med boken “Kaninhålet”.

– Det är jättemånga nya böcker som kommer precis nu. Den här veckan faktiskt.

Uppsala Comix på Grand har blivit en tradition. Flera serieförlag har anpassat sin utgivning till festivalstarten.

Till mässan kommer också två internationella dragplåster: Ian Culbard från Storbritannien och schweiziska Corinne Maier.

Ian Culbard har bland annat gjort serieversioner av H.P. Lovecrafts litterära klassiker. Corinne Maier har porträtterat Einstein, Freud och Marx i serieform.

På sätt och vis har Uppsala blivit lite av ett serietidningsmecka. Det finns fortfarande en serietidningsbutik här och serietidningsfestivalen är inarbetad.

Till varje festival försöker Uppsala Comix stötta lokala förmågor. Årets festivalaffisch är gjord av illustratören Ida Ahlgren.

– Visst är den fin, säger Harri Saarela.

För Ida, som bor i Uppsala sedan fyra år tillbaka, var det ett annorlunda jobb att illustrera för en seriefestival. Grand fick bli fokus i affischen och kring lokalen är tidningsläsande djur som känns igen från hennes barnbok “Fabelskogen”.

– Jag blev hedrad att jag blev tillfrågad. Det kändes som en rolig grej, säger Ida Ahlgren.

I programbladet för festivalen finns också en flersidig mangaserie av Charlott Ashouri från Rasbo. Serien “I krigets väntrum” läses från baksidan och framåt, så som mangafantaster är vana att göra.

– Jag har alltid tecknat på det viset, förklarar Charlott Ashouri.

Hon jobbar som pedagog på förskola, men drömmer om att bli serietidningstecknare.

– Det är ett mål. Det här är ett första steg. Jag hoppas få fram mer som kan säljas och publiceras, säger hon.

Butiksägaren Harri Saarela fastnade för serier som barn. Som för många andra var det Tintin och Kalle Anka han läste. Än i dag uppskattar han Tintin stort.

– För varje gång jag läser Tintin upptäcker jag något nytt.

Under lördagen ska Harri försöka passa på att fånga Björn Wahlberg, som har översatt samtliga Tintinalbum till svenska och grundat Tintinföreningen Generation T.

– Han kan det mesta om Tintin!

Fakta

(Några av) seriekändisarna på Uppsala Comix

Björn Wahlberg har översatt samtliga 24 Tintinböcker till svenska nyutgåvan som gavs ut 2004. Han har också översatt nya utgåvor av Linda Valentin. Tillsammans med David Haglund inviger han festivalen på lördagen.

Nina Hemmingsson, en av Sveriges mest framgångsrika serieskapare, är nu förläggare på Kartago förlag och deltar tillsammans med Kartago på mässan på söndagen.

Frida Malmgrens serie “Tjejerna på höjden” har publicerats i Metro och Aftonbladet. I samband med festivalen kommer hennes första samling om tjejerna som bor i en söderförort i Stockholm.

Ian Culbard är kanske mest känd för sina illustrationer av H.P. Lovecrafts noveller. Han har också tecknat bland annat serien “Wild’s End”, som utspelar sig på en engelsk by under mellankrigsåren.

Corinne Maier är nationalekonomen, historikern och psykoanalytikern som numera jobbar heltid som författare. I serieformen porträtterar hon historiska personer som Einstein, Freud och Marx.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!