Beslutet som banar väg för ansvarsfrihet fattades på ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen. Enbart C, KD och SD motsatte sig att ägarens ombud ska rösta för ansvarsfrihet på stämman 2 april.
Det betyder att majoriteten i kommunstyrelsen följer den auktoriserade revisorn PWC:s rekommendation. I den nyligen inlämnade revisionsberättelsen står bland annat:
"Mot bakgrund av att styrelsen och den verkställande direktören inte har fått fullgod information om bolagets ekonomiska situation är vår bedömning att de inte varit oaktsamma".
– Det är praxis att följa den auktoriserade revisorns rekommendation. Vi delar revisorns uppfattning om att tidigare vd och styrelse inte fått korrekta underlag. De har heller inte haft anledning att tro att siffrorna var missvisande, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Att Stadsteaterns ekonomiska rapportering innehåller allvarliga fel råder det ändå ingen tvekan om, poängterar han.
– Men man kastar inte enskilda personer under bussen bara för att det blivit fel. Precis som revisorn anser vi att varken styrelseledamöter eller förra vd:n har ett personligt ansvar för det som hänt. Och även om vi beviljar ansvarsfrihet tar vi det som hänt på största allvar, men det hanterar vi på annat sätt, säger Pelling.
I klartext betyder det bland annat att ett extra kontrollmoment införs i alla kommunägda bolag för att säkerställa att Bolagsverket har korrekta uppgifter gällande aktuell vd och styrelse. Där har det brustit inom Uppsala stadsteater. Petra Brylander, som slutade 31 maj 2024, har felaktigt stått som vd under hela 2024.
Dessutom ska alla bolagsstyrelser få utbildning i ekonomi och intern kontroll. Det ska minska risken för att exempelvis oförsiktig periodisering av utgifter går under radarn på styrelseledamöterna.
Finns det inget som talar mot att bevilja ansvarsfrihet?
– Innan revisorn kom med sin rekommendation var det väldigt svårt att veta. Händelsen är graverande och det rör sig om stora belopp. Men vi följer av princip den auktoriserade revisorns rekommendation. Det gäller även om revisorn inte rekommenderar ansvarsfrihet.
Kan man tolka kommunstyrelsens beslut som att ni tycker att revisorn gjort ett bra jobb?
– Revisorn har inte lyckats upptäcka felaktigheterna, så på ett sätt har vi alla misslyckats. Men när man fördelar ansvaret ska man ha mycket på fötterna för att säga att revisorn inte gjort sitt jobb. Några sådana fakta har inte framkommit.
Till skillnad från den auktoriserade revisorn riktar lekmannarevisorerna hård kritik mot styrelsen och tidigare vd:n för "brister i styrning och intern kontroll av ekonomin". Lekmannarevisorerna tar dock inte ställning till frågan om ansvarsfrihet.
"Vi bedömer att bolagets ekonomi inte skötts på ändamålsenligt tillfredsställande sätt samt att den interna kontrollen endast delvis varit tillräcklig", skriver lekmannarevisorerna Karolina Larfors (L) och Tommy Larsson (SD), som är utsedda av fullmäktige.
Hur ser du på deras kritik?
– Den tar vi på största allvar och det är därför vi nu ska förbättra kontrollen och skärpa rutinerna inom både Uppsala stadsteater och moderbolaget Uppsala stadshus, säger Pelling.
Uppsala stadsteater ägs till 100 procent av Uppsala kommun och hör till bolagskoncernen Uppsala Stadshus (USAB). Ägarbolagets ombud på bolagsstämman 2 april är Erik Pelling, som också är 1:e vice ordförande i USAB:s styrelse.