Åtgärderna är en följd av det underskott på omkring 37 miljoner kronor som upptäcktes i början på året. Då visade det sig att teatern levt över sina tillgångar de senaste åren och att verksamheten snarast behövde anpassas till de verkliga ekonomiska ramarna.
När Rikard Lekander, som tillträdde som vd först under senhösten 2024, beskriver åtgärdsplanen framhåller han att det är viktigt att skilja på två saker i analysen av teaterns ekonomi.
– Det ena är de oförsiktiga kostnadsökningar på produktionssidan som skett. Där avser vi att göra kraftiga besparingar. Det andra är de befogade kostnadsökningar som har med samhället i stort att göra – inflation, löneuppräkningar, hyreshöjningar. Det är utgifter vi inte kommer i från, säger han.
När det gäller den andra punkten menar Rikard Lekander att Uppsala stadsteater varit underfinansierad de senaste åren. I och med att teatern kunnat uppvisa starka siffror på grund av felaktig ekonomisk rapportering har ägaren Uppsala kommun inte haft anledning att göra nödvändiga uppräkningar. Nu när bokföringen är korrekt tvingas teatern ta konsekvenserna av detta.
Rikard Lekander bedömer att det är möjligt att banta teaterns kostym med 24 miljoner kronor under 2025 och 2026. Fem miljoner ska hämtas in i år och 19 miljoner nästa år. I åtgärdsplanen finns flera åtgärder:
- Antalet produktioner minskas. Det handlar om cirka en produktion per scen, det vill säga fyra fem färre produktioner på ett spelår. Följden blir att färre frilansar kommer att anlitas. Däremot ska spelperioderna bli längre med fler föreställningar av de produktioner som blir av.
- Tolv tjänster försvinner ur organisationen. Det betyder att lika många personer varslas. Vilka tjänster det handlar om är nu föremål för förhandlingar. Totalt har Uppsala stadsteater 77 anställda.
- Biljettpriserna höjs med tio procent från och med höstterminen. Skolföreställningar berörs inte. Abonnemangen för det nya spelåret som nu marknadsförs påverkas inte heller.
- Intäkterna ska också öka genom att teaterns verkstad inte enbart kommer att bygga egna dekorer utan även utföra externa uppdrag. Dessutom ska lokaler på teatern hyras ut i den mån det är möjligt.
– Det här är de åtgärder som jag anser är möjliga att genomföra. Vill ägaren göra ytterligare neddragningar bedömer jag att Uppsala stadsteater inte längre kommer att vara igenkännbar för vår publik. I så fall väntar en nedmontering av teatern, så man kan nog säga att vi just nu står vid en brytpunkt, säger Lekander.
Är du intresserad av att fortsätta som vd om politikerna i Uppsala Stadshus AB inte tycker att din åtgärdsplan är tillräcklig?
– Det är en senare fråga, men jag konstaterar att det var inte det uppdraget jag rekryterades till. Att nedmontera en framgångsrik kulturinstitution som Uppsala stadsteater kanske någon annan skulle göra bättre.
Scenmästaren Jon-Terje Sundberg, ordförande för Scen & Films lokalavdelning på Uppsala stadsteater, konstaterar i likhet med vd att teatern befinner sig i ett bekymmersamt läge.
– Vi har levt över våra tillgångar och inte fått bidragen uppräknade. Att spara in 24 miljoner på två år blir förstås jättejobbigt. Samtidigt är det ett nödvändigt ont, nu gäller det att kavla upp ärmarna och ta sig igenom en oerhört tuff situation, säger han.
Förhandlingsprocessen mellan fack och arbetsgivare har nyligen inletts.