I våras anmälde kommunalrådet Ehsan Nasari (C) revisorn från byrån PwC till den statliga tillsynsmyndigheten Revisorsinspektionen. Han gjorde det som privatperson. Enligt Nasari har revisorn brustit i sin yrkesutövning.
Revisorsinspektionen öppnade ett tillsynsärende i april och nyligen inkom revisorn med det yttrande som krävs inför ett eventuellt beslut om disciplinär åtgärd.
I en åtta sidor långa skrivelse går revisorn först igenom de periodiseringar som gjordes 2023 och 2024, då underskottet byggdes upp. Termen periodiseringar handlar om hur intäkter och utgifter redovisas tidsmässigt.
Enligt revisorn var periodiseringarna för teaterproduktionen under 2023 rimliga och adekvata. När det gäller 2024 framträder en annan bild. Då brottades stadsteatern med stora kostnadsökningar, framför alltför lokaler och personal.
I samband med revisionen för 2024 framkom att vissa utgifter för teaterproduktionen hade periodiserats felaktigt. Bland annat hade "relativt stora belopp" inte kostnadsförts direkt, vilket borde ha gjorts, skriver revisorn.
– En konsekvens av detta var att de bokförda resultat som redovisades för styrelsen vid deras möten under året var felaktiga, skriver revisorn.
Enligt revisorn levde styrelsen därför i tron att bolaget befann sig i en mer gynnsam ekonomisk situation än vad som egentligen var fallet.
– Detta bidrog till att bolaget fortsatte att ådra sig stora kostnader och att styrelsen inte vidtog sådana kostnadsbesparande åtgärder som – med facit i hand – hade varit behövliga, skriver revisorn.
Räkenskapsåret 2024 slutade därför med att negativt rörelseresultat på 118 miljoner kronor, jämfört med ett normalt resultat på minus 78 miljoner året före.
Enligt revisorn kan felaktigheterna i redovisningen och rapporteringen till styrelsen kopplas till den tidigare ekonomichefen. Hen var även tillförordnad vd 1 juni–31 oktober 2024, det vill säga i glappet mellan Petra Brylander och Rikard Lekander.
– Vi har inte kunnat få någon entydig förklaring till förra ekonomichefen NN:s agerande i den här delen och vi kan konstatera att det inte har funnits något synbart incitament för NN att lämna vilseledande information till styrelsen, skriver revisorn.
Den tidigare ekonomichefen medgav i en UNT-intervju i februari att bokföringen inte utförts korrekt.
– Det som hänt är naturligtvis inte bra, men jag anser att det finns en teknisk förklaring. Vi har använt en princip för periodiseringar som på grund av mindre bra uppföljningsrutiner lett till en felaktig bild av resultatet, sade hen.
På frågan om vem som bär ansvaret svarade den förra ekonomichefen:
– Det är ju jag som använt fel princip, men det är också jag som upptäckt och påtalat misstaget. Det handlar inte om några medvetna fel och pengar har inte försvunnit ur bolaget.
UNT: Men borde inte du ha insett att du slagit in på fel väg?
– Saken är den att man kan periodisera kostnader på olika sätt när det handlar om en stor uppsättning till exempel. Vi borde ha bokfört kostnaderna mer löpande kan jag konstatera i efterhand, svarade ex-ekonomichefen.
När det gäller beslutet att rekommendera ansvarsfrihet för styrelseledamöterna för 2024 skriver revisorn i sitt yttrande att styrelsen inte hade anledning att misstro siffrorna:
– Bolaget hade en erfaren ekonomichef som gav ett kunnigt och förtroendeingivande intryck. Enligt vår uppfattning var det försvarligt att styrelsen inte ifrågasatte den bild som NN presenterade av bolagets ekonomiska situation.
Även tidigare vd:n Petra Brylander hade fog att förlita sig på ekonomichefens uppgifter, anser revisorn. Hon lämnade dessutom sin anställning 31 maj i fjol.
Revisorn uttalar sig också i frågan om huruvida det inträffade har skadat Uppsala stadsteater AB ekonomiskt enligt aktiebolagslagen. Där landar revisorn i slutsatsen att så inte skett. Motiveringen är att de 37 extramiljonerna gått till bolagets ändamålsbestämda verksamhet och att stadsteatern kompenserats av ägarbolaget Uppsala stadshus:
– I den mån det har uppstått en skada har den i praktiken drabbat bolagets moderbolag som har fått tillskjuta ytterligare medel till verksamheten för att täcka underskotten, något som enligt vår uppfattning inte ska påverka våra uttalanden i revisionsberättelsen, skriver revisorn.