Showen Sveriges roligaste kvinnor marknadsförs som ”en kväll full med kvinnlig humor”, och visst innehöll den också en del kvinnoorienterade skämt, om mammografi, stringtrosor och hur man blir uppraggad av män.
Framför allt var det dock en ganska allmängiltig stand up comedy-kväll där samtliga fyra komiker råkade vara kvinnor.

Först ut på scenen var Elina du Rietz, en skådespelerska som talar en vårdad rikssvenska och som enligt egen utsago ser ”arisk” ut och har en fotomodellkropp. Hon är med andra ord inte en person som man vid en första anblick skulle kunna tro livnär sig som komiker.
Elina du Rietz hade också en ganska lång uppförsbacke innan hon fick fyr på humorbrasan. Genom att flaxa med sin gängliga lekamen och bland annat skämta om tvångstankar och kognitiv beteendeterapi så lyckades hon ändå till sist nå fina framgångar hos publiken.

När det sedan var dags för Ann Westin att göra entré var publiken redan uppvärmd. Till skillnad från Elina du Rietz tillhör också Ann Westin de komiker som bara behöver gå in på scenen och öppna munnen för att få skrattarna på sin sida.
Westin talar en go’ göteborgska och hon kan med enkla medel anamma en seriefigursliknande mimik, två fantastiska egenskaper för en komiker. Dessutom var hon utrustad med ett kvalitativt material som hon framförde på ett vältrimmat och vältajmat sätt. En klar succé.
Yvonne Skattberg red vidare på den vågen genom att se tillvaron ur ett västgötskt landsbygdsperspektiv Hon drev ocskå mycket framgångsrikt med sin egen oglamourösa livssituation, som frånskild tvåbarnsmor i Huddinge.

Sist på scen blev den oefterhärmliga Zinat Pirzadeh, den första kvinnliga komikern någonsin som har vuxit upp i Iran (!). På en mycket medvetet bruten svenska och på ett mycket skickligt sätt avverkade hon fördomar och föreställningar om människor från Mellanöstern.

Laddade ämnen såsom burkor, hedersmord och steningar på torget silades genom ett absurdistiskt skrattfilter. Hennes berättelser om sin mamma, den stränga, persiska matriarken var obetalbara.
Pirzadehs unika personlighet utgjorde också crescendot på lördagskvällens bergochdalbaneliknande humorsymfoni.