Vad har frejdiga pirater, förälskade kaktusar, curling för nybörjare och svininfluensan gemensamt? Jo, allt fanns med i Phontrattarnes nya show som hade premiär på Reginateatern på onsdagskvällen.

Scenen var utsmyckad som ett skepp från 1700-talet, med tillhörande krut- och romtunnor, en vilsekommen skeppsråtta, en stor röd papegoja och Jolly Roger-flaggan hissad i topp. En medlem hälsade alla "landkrabbor och sjöbjörnar" i publiken välkomna, utlovade en kryssning mellan gapskratt och allvar och påpekade att "en del är kopierat och snott, för det är sån't pirater gör".

Sjörövartemat fick dock snart lämna plats för förälskelser som gick i kvav av olika skäl. I den kitschstompiga Kaktus, en tolkning av den tyska 30-talsschlagern Kleiner grüner Kaktus, gestaltades den lika gripande som olyckliga kärlekshistorien mellan en ensam kaktus och en lika ensam ballong.

Kostymbytena var många under föreställningen. De sex balettdansöserna dök bland annat upp som curlingspelare, matroser, olika typer av djur och källsorterande demoner. Men det som imponerade allra mest var deras osvikliga samspelthet och precision.

Musikaliskt gjorde Phontrattarnes orkester ingen besviken. Det blev maffiga blåsarrangemang, briljant pianospel och variationsrika rytmer. Repertoaren bjöd på allt från Cole Porter och Henry Mancini till Thore Skogman och Miss Li. Oförutsägbar humor, sprudlande musik, lysande koreografi och smått absurda sketcher - Phontrattarne rodde skutan i land och det med besked.