Lanceford Wilsons romantiska komedi Talley’s Folly från 1972, som Teater C nu satt upp på Reginateatern, inleds med ett illusionsbrott: Matt Friedman (Mats Tielman-Lindberg) äntrar scenen och informerar åskådarna om att de är placerade i Missouri river, att han själv står i familjen Talleys båthus och att pjäsen är åttiofem minuter lång.

Han börjar dessutom att redogöra för vad som snart kommer att utspela sig, men blir avbruten av fiktionen när Sally Talley (Andrea Geurtsen) med vass röst ropar på honom utanför båthuset. De två möttes föregående sommar, och trots hennes kyliga respons på hans otaliga brev har han nu den 4 juli 1944 bestämt sig för att träffa henne igen – ett initiativ som Sally välkomnar med en ansiktsmask spänd som ett trumskinn.

Matt försäkrar inledningsvis publiken om att hans återförening med Sally kommer att gå som en vals, men resultatet är snarare en frustrerad ringdans. Den kvicka dialogen, vars ordlekar och subtiliteter Andrea Geurtsen fint transponerat till naturlig svenska, kretsar kring smärtsamma hemligheter från det förflutna, och varje gång ett genombrott verkar nära så tar personerna ett par skutt endast för att komma tillbaka till den punkt där de började.

Det är en mental dansföreställning som kräver sina skådespelare. Det snåriga replikskiftet skulle lätt kunna bli krystat och direkt larvigt. Andrea Geurtsen ger dock Sally precis den dos intelligens och auktoritet som är nödvändig för att hennes öde ska bli övertygande, och tonsäkre Mats Tielman-Lindberg tycks kort sagt vara född till att spela den sargade spillevinken Matt.

Jag vet inte om Wilsons inledande illusionsbrott är tänkt att fungera som en självmedveten blinkning åt publiken, en påminnelse om att det här är fiktion, ”en romantisk historia där allt är tillåtet” som Matt uttrycker det. En sådan gardering vore begriplig, för på papperet är charmiga Talley’s Folley knappast särskilt trovärdig – minst av allt upplösningen.

Ändå sitter man där och ler sentimentalt när alla hemligheter avslöjats och dansen till sist utmynnat i en kyss. Segern är skådespelarnas.