Spexmästarinnan Hanna Paradis (inget släktskap med Vanessa), försäkrar att publiken kommer att få se en sedvanligt absurd och löjlig historia.
­- Handlingen utspelar sig på Kuba under revolutionen 1956. Det finns ett matriarkat på ön som vill ta över världen, och samtidigt landar en förtryckt man från Sovjet som heter Herr K. Sedan finns det vissa genetiska anspelningar också, som namnet antyder, berättar hon och skrattar.

Förvirrande? I allra högsta grad. Men teknologernas spex har aldrig handlat om måttfullhet eller logik. Snarare kan deras föreställningar liknas vid en slags interaktiv upplevelse, där publiken får vara med och bestämma vad som ska hända uppe på scenen. Rop som ²fortare!², ²argare!² eller ²mer erotiskt!² brukar hagla från bänkarna, och skådespelarna har inget annat val än att lyda.
­- Ju mer publiken interagerar med oss som står på scenen, desto bättre. Det är just den interaktiva biten som gör att det här är ett så roligt forum att arbeta humoristiskt i, säger Hanna.
Hanna Paradis har, tillsammans med flera andra, jobbat med det nya spexet ända sedan i maj, det vill säga bara några veckor efter att förra årets föreställningar var över. Och det är just denna målmedvetenhet som hon tror ligger till grund för att teknologernas spex höjer sig över mängden av de amatörmässiga dussinbuskisar som brukar förknippas med genren. Fjolårets spex belönades till exempel med fyra kajor av UNT:s recensent, som bland annat skrev att det mycket väl kunde vara ²Sveriges bästa spex².
­- Det finns en tradition och kontinuitet i det vi gör som jag tror att inte så många andra har. Vi är nog det enda spexet i Uppsala som lyckas producera en föreställning år efter år. Andra tar en paus ibland, Stockholms Nation gör till exempel inget i år.

Arbetet med årets föreställning har dock varit lite speciellt. Dels har man för första gången valt att inte ha med professionella dansare på scenen, dels har man fått göra nästan allt på egen hand. Anledningen är det ägarbråk som har rasat kring Skandiascenen på sistone.
­- Skillnaden för oss är att det inte kommer att finnas någon personal på plats när vi ska rigga upp allting på scenen. Biljettförsäljningen får vi till exempel sköta själva i år. Men det ska nog gå bra, säger Hanna Paradis.

Fakta
Teknologspexet hade premiär 1995 med föreställningen Wasa eller botten upp. Årets spex är det tionde i ordningen.
Det krävs en hel del arbete för att göra spexet. Årets föreställning har sysselsatt cirka 60 personer: 20 skådespelare, tolv orkestermedlemmar, åtta körmedlemmar samt en kostymgrupp och en byggrupp.
X - ett spex utan Y har premiär på Skandiascenen lördag den 24 april, klockan 14. Övriga föreställningar spelas den 26­-29 april klockan 19, den 1 maj klockan 13 och 19 samt den 2 maj klockan 18.