Tidskriften Ruin släpper sitt första nummer på 18 år

Ruin har släppt sitt första nummer sedan 2007. Sedan tidskriften grundades i Uppsala 1998 har endast åtta nummer utkommit. Temat för nya numret är – bandy.

Författaren och översättaren Nils Håkanson från Uppsala är en av redaktionsmedlemmarna bakom tidskriften Ruin.

Författaren och översättaren Nils Håkanson från Uppsala är en av redaktionsmedlemmarna bakom tidskriften Ruin.

Foto: Severus Tenenbaum

Tidningar2025-05-21 05:00

– Bandyn är speciell. Det saknas stora pengar inom sporten, vilket gör att utvecklingen inte gått åt samma håll som inom fotbollen och ishockeyn, säger författaren och översättaren Nils Håkansson, som ingår i redaktionen för "världens nummerglesaste tidskrift".

Han ser bandyn som en av de sista utposterna i en genomkommersialiserad idrottsvärld. Och visst, i vilken annan sport får man ta med sig hunden in på arenan (åtminstone Studan)? Och finns det någon annan sport där vändkorsen öppnas och det blir fri entré i slutet av första halvlek? Eller där speakern upplyser publiken om att matchbollarna är skänkta av Harbergets såg & hyvleri? Då snackar vi ändå om den högsta nationella serien på herrsidan.

En annan aspekt på bandyn är att den omgärdas av nostalgi. Många förståsigpåare menar att det mesta var bättre förr, men Nils Håkanson håller inte med. Han tycker att nivån och kvalitén på spelet aldrig varit högre än i dag.

– Det gör att man kan spegla samhället och nutiden genom bandyn, säger han.

Bandyn ligger långt efter fotbollen och ishockeyn när det gäller exempelvis tv-pengar. Den aspekten bidrar till sportens charm, menar Nils Håkanson.
Bandyn ligger långt efter fotbollen och ishockeyn när det gäller exempelvis tv-pengar. Den aspekten bidrar till sportens charm, menar Nils Håkanson.

I en av texterna i nya numret av Ruin skildrar Nils Håkanson det ukrainska damlandslaget och dess kamp för att få ihop ett lag till VM i Lidköping i slutet på mars.

Han knyter ihop reportaget med en jämförelse mellan Sirius totalt otippade seger mot omöjliga Villa i vintras och det ukrainska hopp som trots allt är levande drygt tre år efter krigsutbrottet:

"Stämningen runt planen är extatisk. Några av de skrålande människorna på läktaren har nog gått på flertalet av de trettio raka förluster som Sirius haft mot Villa. År efter år har de traskat hit i mörkret längs med ån. Varenda gång har det slutat likadant. Men i kväll har de fått sin belöning. Att vinna är inte allt. Att fortsätta är allt. Än har Ukraina inte dött."

Nils Håkanson är född och uppväxt i Uppsala men bor numera i Stockholm. För fyra år sedan vann han Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok. Just nu jobbar han med en roman, "Bandy Futura", som utkommer i början på 2026.

– Det är en ganska urballad historia där jag försöker förklara grejen med bandy, säger Håkanson.

Fotnot: Det nya numret av tidskriften Ruin kan köpas via förlaget Ruins hemsida. På sajten framgår att tidskriften utkommer sporadiskt (vilket får sägas vara korrekt). Det näst senaste numret gavs ut 2007 och handlade om Demokratiska republiken Kongo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!