I Uppsala anordnas för första gången julgransplundring på Dragarbrunns torg.
– Vi tyckte det skulle passa med en julgransplundring som ett slags avslut på satsningen med julbelysningen i stan, säger Lisa Thörn, vd, Uppsala City.
Julbelysningen plockas ned på måndag men innan dess alltså, på söndag klockan två, blir det traditionell dans vid granen och underhållning av Paulina, Hasse och Grosse. Och som sig bör: överraskning till barnen.
I Gränby galleria anordnar Svenska kyrkan: "Annorlunda julgransplundring" på plan tre.
Hur är den annorlunda?
– Jo, det blir ingen fiskdamm däremot kommer danssällskapet Branicula. De visar 1700-talsdans i tidstypiska kläder och demonstrerar stegen som är enkla. Alla som vill kan dansa med, säger Ami Mattsson Dahlbom, präst i Vaksala församling.
Dansen börjar klockan halv tre på lördag och innan dess blir det en pepparkakshustävling. Det går att lämna in hus samma dag.
Men nej, det blir ingen julgransplundring på Vaksala torg.
– Den ligger på paus. Torget är så svårtillgängligt med ombyggnaden i år. Dessutom närmar sig många av dem som arrangerar 80 årsåldern. Det blir jobbigt att stå ute en hel eftermiddag och kväll i kyla eller regn. Nästa år funderar vi på att vara inomhus, så blir det inte väderkänsligt, säger Lisa Pettersson, distriktskonsulent, IOGT-NTO, som redan kört flera små plundringar i samband med sin kampanj "Vit jul".
Och i äldre svensk tradition och på många håll i Europa tar julen slut en vecka tidigare. Nuvarande ordning startade på 1600-talet. Först på 1900-talet började tjugondag Knut förknippas med barn och godis. Och dagen har fått sitt namn efter den danska hertigen, Knut Lavard som mördades och blev helgonförklarad.