Länge var det kvinnor i 30-årsåldern som hade privilegiet att vara stjärnorna i de amerikanska tv-serierna, som i ikoniska "Sex and the City" eller långköraren "Cityakuten".
Det var 30-åringarna som fick ha spännande, utsvävande liv.
Kvinnor som fyllt 40 däremot har i tv-seriernas värld sedan länge varit antingen hemmafruar i någon familjekomedi – eller barnlösa karriärkvinnor. Sakta har detta förändrats, inte bara har medelålders kvinnor tillåtits ha komplicerade liv och fått utvecklas fastän de har barn, de får också vara i centrum av berättelserna.
Den kanske främsta symbolen för detta steg är Julianna Margulies i ”The Good Wife” från 2009 (nu på Viaplay/Netflix).
Hennes roll, den 40-åriga Alicia Flockhart, tar bokstavligen steget från att vara hemmafru till att att börja jobba som det hon en gång utbildade sig till, advokat.
Att hon dessutom får ta ett glas rött varje kväll när hon kommer hem till sina tonårsbarn, utan att det ses som depraverat, är ett klart tecken på en mer realistisk och omväxlande bild av medelålders kvinnor.
I tv-serien ”Nashville” från 2012 som nu finns på Viaplay är countrystjärnan Rayna Jaymes huvudperson. Hon spelas av skådespelerskan Connie Britton och i denna gestalt möter vi ytterligare en kvinna stöpt i en helt egen form.
Hon visar att man kan vara mamma och samtidigt bli kär och känna åtrå. Att man kan vara ambitiös och göra karriär utan att vara bossig eller ha dåligt samvete för man och barn. Att man kan vara en mogen och sansad kvinna men ändå vara rädd för att göra misstag.
I år fick vi följa skådespelerskan Naomi Watts, i tyvärr enda säsongen av tv-serien "Gypsy" (Netflix), där hon spelar psykologen Jean Holloway som inte förmår känna sig tillfreds med jobb och familjeliv, utan letar kickar genom att söka upp sina patienters familjemedlemmar.
Det är kanske inte så konstigt att stora filmstjärnor som Naomi Watts (49) bestämmer sig för att göra tv. Filmvärlden är fortfarande mansdominerad och driven av den där första helgens intäkter.
Tv-branschen är just nu blomstrande och har en annan cykel. En historia kan byggas upp över tid och relationer utvecklas genom säsongerna.
Även i de halvtimmeslånga serierna, som nuförtiden oftast är mer drama än komedi, rymmer de runt 50-åriga kvinnliga gestalterna både komplexitet och humor.
I aktuella tv-serien ”Divorced” (HBO) möter vi det dråpliga och det sorgliga i kombination när skådespelerskan Sarah Jessica Parkers karaktär tvåbarnsmamman skiljer sig och hennes jämngamla väninnor försöker manövrera sexliv och äktenskap.
I ”Casual” (HBO) spelar Michaela Watkins en självsäker men samtidigt vilsen psykolog som söker efter både sällskap och sig själv efter sin skilsmässa.
Och sällan har en mammagestalt känts mer realistisk och mångfacetterad än Pamela Adlons ensamstående morsa i kritikerrosade ”Better Things” (HBO).
Hennes tålamod och värme kan blixtsnabbt bytas ut till irritation och snarstuckenhet till exempel när barnens nycker hindrar henne att ha FaceTime-sex med sitt tillfälliga sällskap som tänkt.
Alldeles nyligen hade Ryan Murphys nya serie ”9-1-1”, premiär i USA. Murphy är nog den mest framgångsrike producenten i amerikanska tv-branschen just nu med bland annat ”American Horror Story” och ”Fallet O.J. Simpson” i bagaget. Att han nu tar sig an en nästan överanvänd genre – en blåljusserie om polis, ambulans och brandkår – är möjligen förvånande, men skapar förväntningar på att det ska bli något unikt.
Det riktigt intressanta däremot är hur han obekymrat besätter huvudrollerna med skådespelare som alla fyllt 50, bland annat Connie Britton, 50, igen och Angela Bassett, 58 år.
Exakt hur deras rollfigurer kommer utvecklas vet vi inte än, men att dessa två eminenta medelålders skådespelare driver berättelsen framåt gör i alla fall mig glad och nyfiken.
Vi får vänta till i mars troligtvis, innan serien visas på kanalen Fox Sverige, som finns tillgänglig via de flesta tv-leverantörer. Säsong två av Divorce hade premiär nu i januari.