Patrik Oksanen har varnat för det ryska hotet i många år. I nya boken "Rysslands hemliga krig mot Sverige" beskriver han den ofta svårtolkade skuggvärld som är okänd för de flesta av oss. Samtidigt menar han att samhället i stort har flyttat fram positionerna, om än långsamt.
– Medvetenheten om vad som pågår har ökat som en följd av det försämrade säkerhetsläget. Dessutom har Ryssland skruvat upp takten när det gäller fysiska sabotage, säger han.
Patrik Oksanen tror att det krävs tydliga händelser för att vi ska reagera. Han tar Svenska kyrkan som exempel. Där finns i dag en helt annan medvetenhet om att den rysk-ortodoxa kyrkan faktiskt är Kremls förlängda arm.
Oksanen exemplifierar med uppmärksammade händelser inom församlingar i Västerås och Stockholm men också i Marma i Norduppland. Där visade det sig i början av 2023 att Älvkarleby församling hyrt ut sin kyrka till Gävles rysk-ortodoxa församling sedan 2017. Avslöjandet blev pinsamt för Svenska kyrkan, inte minst mot bakgrund av det ryska anfallet mot Ukraina i februari 2022.
Oksanen menar att aningslösheten och bristen på förmåga att se klart är typisk.
– Vi tenderar att tolka saker och ting efter vår egen logik och förståelse. Den rysk-ortodoxa kyrkan är inte uppbyggd som Svenska kyrkan, utan måste ses som sammanvävd med statsapparaten inklusive Kreml och säkerhetstjänsten.
Oksanen tycker inte att vi ska sluta lita på andra människor, men betonar att vi behöver tänka till.
– Vi måste förstå att det finns aktörer som är ute efter att försvaga vårt samhälle. I Rysslands fall är slutmålet tydligt: det handlar om imperieåterställning och att få Nato och EU att bryta samman.
Enligt Oksanen är Ryssland i dag redo att göra allt under nivån militärt krig. Denna form av hybridkrig syftar till att underminera, försvaga och förvirra liberala demokratier som den svenska.
– Det är vad vi ser nu med stegrad intensitet. Både risktagandet och hänsynslösheten har ökat, plus att Ryssland är skickligt på att hitta våra svagheter.
Oksanen tar kabelbrotten på Östersjöns botten som exempel. Sabotagen orsakar förvirring och är svåra att hantera juridiskt. Vem har ansvaret för kommersiella kablar på internationellt vatten? Hur ska sabotagen utredas och hur ska man med säkerhet kunna knyta operationerna till en stat eller organisation?
Tror du att Ryssland kommer att lyckas i hybridkriget mot Sverige?
– Det är vi själva som avgör det. Förstår vi vad som händer och anser vi att friheten är värd att behålla, då kan vi se till att Ryssland inte lyckas. Men blir vi passiva, rädda och handlingsförlamade kan det sluta illa.
Enligt Patrik Oksanen vill Ryssland helst undvika militär konfrontation.
– Kan man uppnå sina mål utan ett militärt scenario är det att föredra. Som den kinesiske generalen Sun Zi sa för 2500 år sedan: "Överlägsen skicklighet är att segra utan att strida".
Fast ibland misslyckas den ryska strategin. Patrik Oksanen påpekar att Putin var säker på att Kiev skulle falla snabbt när invasionen inleddes 2022. Ryssarna trodde att manegen var tillräckligt krattad, men det visade sig vara en felbedömning. Det ukrainska motståndet var starkare än kalkylerat.
Patrik Oksanen, som är knuten till Försvarshögskolan, har i många år varnat för Rysslands hybridkrigföring. Han är expert på säkerhetspolitik och hör till de mest pålästa när det gäller det ryska hotet.
Tycker att du att du får gehör?
– Förståelsen har ökat, men varken politiken eller samhället i stort tar in hotbilden i samma takt som den förvärras. Vi agerar för långsamt, vilket är mänskligt – historia förstås ju främst i efterhand. När skeendet pågår är det inte lika lätt att se vad som faktiskt händer.
Patrik Oksanen tror också att det är jobbigt att fatta svåra beslut i brytningstider. Det är mer bekvämt att klamra sig fast vid tider när allt var enklare.
Eller som han skriver i boken: "Med Ryssland har vi gång på gång underskattat hotet och tänkt att det inte händer på riktigt, när larmklockan ringt har vi tryckt på snooze och sovit vidare. Att vakna kräver att man lämnar en varm, skön och bekväm säng".
Patrik Oksanen tror att skuggkriget kommer att bli långvarigt. Han fruktar att dagens situation kommer att förvärras innan den förhoppningsvis blir bättre.
Vad säger du till dem som anser att du är en alarmistisk russofob?
– Jag svarar att hittills har jag inte haft fel i något väsentligt. Jag önskar att jag kunde avfärdas som en alarmistist, men sett till händelseutvecklingen efter Rysslands annektering av Krim 2014 kan man nog avskriva det epitetet. Dessutom är "russofob" något som Kreml klistrar på alla kritiker, både ryssar och icke-ryssar.
För Patrik Oksanen har den tydliga udden mot det Putinstyrda Ryssland inneburit att han fått betala ett pris på det personliga planet. Hot, hatiska kommentarer, förlöjliganden, lögner och förtal är sådant som riktats mot honom. Avsändare är personer eller anonyma konton i den proryska miljön, både till vänster och höger på den politiska skalan.
Att allt detta trappas upp när nya boken släpps utgår han från.
– Men jag räknar med att det blir på en nivå som är hanterbar.
Är du orolig för din egen säkerhet?
– Nej, att gå runt och vara rädd är att lägga fokus på fel saker.