Kristdemokraterna är i ett mycket utsatt läge. Partiet har inte nått riksdagsspärren i mätningarna på flera år och trenden är snarast vikande. Om resultatet 2,5 procent (Demoskop) följs av fler på samma nivå kan det vara kört. De normala stödrösterna från Moderaterna uteblir då M har nog med sitt, att försöka kravla över 20 procent igen. En röst på KD riskerar att bli en bortkastad röst för allmänborgerliga väljare som vill se ett regeringsskifte.
Ebba Busch Thor ger sig inte utan strid, förstås, och under partiets dag i Almedalen valde hon att sätta allt på ett kort. Borta var velandet mellan etik och familj å ena sidan, hårdare straff och svenska värderingar å den andra. Fokus för KD under Politikerveckan, och hela vägen fram till valet, kommer att ligga på den fråga som engagerar väljarna allra mest, tillsammans med trygghet och migration, nämligen sjukvården.
Det är inte alls någon dum idé. Problembeskrivningen är konkret och känns igen av hundratusentals svenskar, många fler om man räknar in anhöriga. Den som inte får sin höft opererad i tid (inom tre månader) kan inte jobba, måste ha sjukpenning och belastar anhöriga under lång tid. Många känner också igen knökfulla akutmottagningar, stängda vårdplatser och sommarkaoset på sjukhusen.
Men var det så mycket bättre på förre socialministern Göran Hägglunds tid, förutom den kömiljard det så ofta hänvisas till? Ja, det var det faktiskt, men det kan bero på andra saker än den rödgröna regeringen, till exempel den kraftiga befolkningsökningen, demografin och personalbristen. Busch Thors utspel vore inte så mycket värt om det inte innehöll konkreta reformförslag som kan göra skillnad för vården, och sådana finns.
Ebba Busch Thor säger inte direkt att landstingen och regionerna ska läggas ned. Men på sikt ska sjukvården bli ett statligt ansvar, och i ett första steg ska staten ta ansvaret för att styra upp primärvården, journalsystemen, sjukvårdsupplysningen, kompetensförsörjningen (AT- och ST-läkare) och cancervården. Vården måste vara likvärdig över hela landet och såväl personal som patienter efterfrågar tydliga riktlinjer. Extra lön (50 procent mer) under sommarveckorna för personalen kompletterar KD:s vårdpaket.
Det börjar likna den gamla alliansen igen, med uppdelningen av politikområdena. Men det är en skadeskjuten fyrling som går in i valrörelsen den här gången, där bristen på tillit och en välfungerande kommunikation har ställt till det gång på gång. Den direkta orsaken är det tredje politiska blocket, Sverigedemokraterna.
Om ”alliansen classic” ändå ska lyckas bilda en ny regering krävs nog fyra ben att stå på och KD:s vårdpolitik är också ett tydligt alternativ till Socialdemokraternas. Men Ebba Busch Thor har bara några veckor på sig att visa att benet håller för att ställa ned regeringsalternativet på.