Så skrev FP-politikerna Erik Ullenhag och Tina Acketoft i Svenska Dagbladet den 18 april.
I helgen presenterade Centerns Europaparlamentariker Fredrick Federley ett förslag till hur det skulle kunna gå till. Låt EU:s så kallade socialfonder användas för stöd till frivilligorganisationer som Röda korset sade han till Sveriges Television.
De två inläggen passar väl ihop med varandra – och skiljer sig fördelaktigt från en del andra förslag som lanserats i svensk debatt. Insatser på plats i romska byar i Rumänien och Bulgarien kan ha verklig effekt för att lyfta människor ur fattigdom. Och om fattigdomen blir mindre katastrofal lär färre välja att i desperation söka sig till andra EU-länder för att tigga.
Romerna i Rumänien och Bulgarien är fullvärdiga medborgare i sina länder och därmed också EU-medborgare. Regeringarna där – och i andra europeiska länder – borde se det som en självklar uppgift att hitta sätt att steg för steg avhjälpa den akuta nöden. Men mycket litet görs. De folkliga fördomarna mot romer är utbredda. Ännu på 1800-talet förekom det att romer i Rumänien hölls i regelrätt slaveri.
Få romska barn går i skolan. Kanske är så många som 90 procent av Rumäniens två miljoner romer arbetslösa. Bostadsförhållandena är ofta ofattbara för utomstående. Ingen annan minoritet i Europa behandlas på ett liknande sätt och ingen europeisk stat kan svära sig fri från ansvaret.
Här skulle EU:s socialfonder kunna komma in. Medlen kan användas av medlemsstaterna enligt vissa regler för angelägna sociala insatser. Men intresset från Rumäniens och Bulgariens sida för insatser för romerna är svagt. Ännu en faktor är, som ledarskribenten Tove Mellgren påpekar i Kristianstadsbladet, att frivilligorganisationer fortfarande ses med misstänksamhet i många tidigare kommunistländer.
Varför då inte ändra reglerna så att pengarna kan gå direkt till olika hjälporganisationer? Fredrick Federley har vänt sig till EU-kommissionen med begäran om en sådan regeländring. Det skulle kunna innebära att ganska stora summor kunde överföras direkt till Röda korset eller andra aktörer, utan någon omväg över statliga myndigheter.
Sjukvård och skolgång för barnen är uppenbara behov som måste tillgodoses. I ett större perspektiv är det nödvändigt att hjälpa till att starta företag och annan verksamhet som kan ge en självständig försörjning. Att lyckas med det kommer att ta lång tid också om fonderna frigörs, men det är inget argument mot att sätta igång.
Åsa Regnér, minister (S) för barn- jämställdhets och äldrefrågor reser till Rumänien i juni för att diskutera situationen med landets regering och myndigheter. Hon bör visa att hon kan tänka sig att stödja Frederick Federleys förslag.