Uppgiften fanns också i UNT, på söndagens ledarsida. Men det är samtidigt ett faktum att ryska företrädare en bit under Putins nivå då och då talat om Ukraina som ett land som ”egentligen” inte borde existera utan i stället vara en del av Ryssland.
Parlamentsvalet i söndags gav dock ett annat besked. De partier som vill att landet ska orientera sig mot EU i stället för att inordnas under Moskvas kontroll vann en övertygande seger. President Petro Porosjenkos valblock och det parti, Folkfronten, som leds av premiärminister Aresenij Jatsenjuk fick båda en bit över 21 procent. Ännu ett Europaorienterat parti, Självhjälp, kom trea. Populister och högerextremister släpar långt efter, liksom de krafter som stöder den avsatte presidenten Viktor Janukovytj och anhängarna till förra premiärministern Julia Tymosjenko som förknippas med misslyckandena efter ”den orangea revolutionen” 2004-2005.
Janukovytj själv tycks rent av ha fått en parlamentsplats, vilket bör komplicera tillvaron för de ryska propagandister som målar upp bilden av det nya Ukraina som en diktatur styrd av högerextremister. Vad valet visar är naturligtvis först och främst att ukrainarna vill stabilisera den politiska situationen och byta ut gamla korrupta makthavare. Samtidigt visar valet att man stöder de försök att trots allt nå avspänning med Ryssland som Porosjenko och Jatsenjuk representerar. Valutgången var därför, enkelt uttryckt, den bästa tänkbara för dem som önskar att Ukraina utvecklas till en demokratisk rättsstat som är beredd att ha normala relationer till alla sina grannar.
Det är just en sådan utveckling som Vladimir Putin och den styrande kretsen i Kreml fruktar allra mest, eftersom den kan bli en förebild för människor i det kulturellt och språkligt så närstående Ryssland. Först satsade man på Janukovytj. När det inte hjälpte försökte man destabilisera det nya Ukraina. Inför presidentvalet i våras satte man igång ”separatistiska” uppror i städer i sydöstra Ukraina, från Odessa till Charkiv. Tanken på att annektera stora delar av landet, eller upprätta Moskvakontrollerade enklaver har knappast övergivits. Men det blir svårare än tidigare att sätta sådana planer i verket efter söndagens valresultat. Det märks också på det första officiella ryska kommentarerna.
För Ukraina är valet bara ett steg på vägen mot ett fungerande demokratiskt samhälle. Uppgiften att byta ut korrupta tjänstemän och domare är formidabel, liksom att stabilisera ekonomin som länge befunnit sig i fritt fall. Och allt detta ska göras under pågående strider i öst och hot om nya försök att destabilisera landet. Stödet utifrån kan vara avgörande. Om EU skjuter ifrån sig sitt ansvar så kan följderna bli allvarliga också för andra länder.