Bara ett första steg

De kurder, i Irak och utomlands, som deltagit i folkomröstningen om självständighet väntar sig förmodligen inget snabbt resultat.

Lång väg kvar. Bild från en basar i den kurdiska huvudstaden Erbil.

Lång väg kvar. Bild från en basar i den kurdiska huvudstaden Erbil.

Foto: Balint Szlanko

Ledare2017-09-26 14:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Enligt valkommissionen har 72 procent av kanske 5 miljoner väljare deltagit i folkomröstningen och ingen tror annat än att en överväldigande majoritet röstat ja. Kurdernas erfarenheter av att tillhöra Irak kan enklast beskrivas som en lång serie av övergrepp och tragedier. Det finns inga principiella skäl mot tanken att en så stor folkgrupp, med tydlig egen identitet, också skulle kunna bilda en egen stat.

Problemen ligger i den ytterst känsliga politiska balansen i Mellanöstern – och i de svåra inrikespolitiska problem som ett självständigt Kurdistan skulle få lov att hantera. Risken för allvarliga konflikter är överhängande, även om den politiska ledningen för den kurdiska regionen försäkrar att folkomröstningen bara ska ses som en startpunkt på en lång politisk process.

Både grannländerna och internationella aktörer som USA och FN har varnat för folkomröstningens konsekvenser. Det är till stor del USA:s stöd som gjort att den självstyrande kurdiska regionen kunnat upprättas, men en talesperson för amerikanska utrikesdepartementet hävdar att folkomröstningen kommer att försvåra kurdernas situation.

För USA är det ett särskilt svårt problem att folkomröstningen också genomförts i områden som Kirkuk som visserligen kontrolleras av kurdisk militär men som ändå ligger utanför den självstyrande kurdiska regionen. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnar för instabilitet.

Iraks premiärminister Haider Abadi säger att folkomröstningen strider mot författningen och att han inte kommer att tala med kurdiska representanter på grundval av denna. Andra irakiska politiker talar om militära insatser mot kurderna, men frågan är vilka möjligheter Iraks armé skulle ha att besegra kurdisk peshmerga.

Iran har enligt vissa uppgifter stängt gränsen till irakiska Kurdistan, enligt andra uppgifter har man inte gjort det. Men det land i området som har störst betydelse i sammanhanget är Turkiet, vars president Recep Tayyip Erdogan fruktar att kurdisk självständighet kommer att inspirera också kurder på Turkiets sida av gränsen.

I ett tv-tal har Erdogan hotat det kurdiska självstyret med stopp för den oljeexport därifrån som går via Turkiet. Samtidigt har han hotat kurderna med svält genom att Turkiet kan stoppa lastbilar med förnödenheter på väg till Kurdistan. Också antydningar om militära åtgärder förekommer.

Jämfört med andra delar av Irak har den kurdiska regionen fungerat ganska bra, men den regionala regeringens ställning har försvagats, och splittringen i alla frågor utom den om självständighet är djupgående. Det är inte ett optimalt utgångsläge för en process som ska leda till självständighet.

Håkan Holmberg

27/9 2017

Läs mer om