Natten till fredagen brann två bilar i Eriksberg. Natten till torsdagen brann tre i Gottsunda. Varje bil som brinner är givetvis är en för mycket. Men skillnaden gentemot tidigare somrar är stor.
Många tvärsäkra påståenden har hörts genom åren om vad som egentligen är orsaken till denna form av brottslighet – ett ”rop på hjälp” från ungdomar i utsatta stadsdelar har det ibland hetat. Men förklaringen övertygar inte. På vilket sätt skulle man visa sitt missnöje med samhället och sina egna villkor genom att tända eld på bilar som tillhör ens egna grannar och vänner? Forskare som specialstuderat fenomenet har också visat på helt andra förklaringar.
Bilbränderna, vare sig de inträffar i Uppsala, Göteborg eller i någon annan stad, har snarare att göra med rivalitet mellan olika gängbildningar. Att tända eld på bilar är ett sätt att ”meritera sig” för att få tas upp i en större kriminell krets. Det är också tydligt att de som tänder på långt ifrån alltid hör hemma i den stadsdel där bränderna äger rum – och det är också långt ifrån bara i stadsdelar som Gottsunda som bränderna inträffar.
En annan sak är att dragningskraften från kriminella gäng av detta slag minskar om det finns vettiga saker att göra i stället. Och det tycks alltså vara just på den punkten som en förändring skett.
Många goda insatser har gjorts genom åren av vuxna ”nattvandrare” som hållit ett öga på vad som sker i grannskapet. Men det behövs förstås också helt andra insatser.
UNT berättade i går om den nya föreningen Effekto i Gottsunda som bildades som en träffpunkt under VM i fotboll och som sedan utvecklats till en allmän träffpunkt och kontaktyta mellan ungdomar och andra boende och myndigheter av olika slag, inte bara polisen utan också brandkåren, försvaret och socialtjänsten. Eget ansvarstagande och ett bra stöd från kommun och myndigheter verkar vara det bästa receptet för att minska våld och skadegörelse.