Inbördeskriget i Syrien har tvingat 4 miljoner människor att fly. En mycket liten andel av dessa människor hamnar i Sverige, och det är en självklarhet att Sverige ska vara ett solidariskt land och ska ta emot dessa människor.
För att kunna ta emot så många som möjligt måste dock asylprocessen fungera bättre. Under 2015 förväntas 90 000 personer söka asyl i Sverige. Det ställer höga krav på mottagandet. Bristen på asylbostäder har lett till att Migrationsverket varit tvunget att hyra in asylsökande på hotell och vandrarhem, vilket gör att notan för boendet blir betydligt dyrare än om de asylsökande bott i fasta lägenheter.
Bristen på bostäder leder också till att många asylsökande tvingas leva trångt och ibland med otillräcklig standard. Då Migrationsverket inte kan tillhandahålla tillräckligt med lägenheter måste man rikta sig till entreprenörer som tillhandahåller tillfälliga boenden.
Dessa näringsidkare skickar sedan sina fakturor till Migrationsverket. Bert Karlsson, tidigare skivbolagsdirektör och nu ägare av Jokarjo AB, är störst på marknaden. Vinsten för 2015, meddelar Karlsson till DN (9/7), kommer att uppgå till ungefär 24 miljoner kronor.
Det kan tyckas orimligt att enskilda företag tjänar mångmiljonbelopp på flyktingar. Men så länge Migrationsverket inte kan tillhandahålla lägenheter till migranterna får man förlita sig på företagare som Bert Karlsson. Detta trots att lägenheter enligt Migrationsverket både är billigare och leder till att de nyanlända kan integreras i samhället snabbare.
Problemen med den svenska bostadsbristen handlar ofta om hur studenter och ungdomar lämnas till osäkra andrahandskontrakt på en svart marknad. Att bristen på lägenheter leder till att flyktingar blir tvungna att leva trångbott, och att det öppnats upp en marknad som gör det möjligt att tjäna pengar på dem, är ytterligare ett problem för bostadsminister Mehmet Kaplan att lösa.