Gamla tiders sopnedkast fyllde en funktion som låg i linje med utvecklingen från lort-Sverige till rekordåren på 1900-talet. Hemmen skulle vara rena och fina, allt som inte hörde dit packades ihop och försvann ner i röret. Det var naturligtvis inte hållbart i längden, med ”försvann” menades alltför ofta att avfallet grävdes ned eller lades på hög.
Det nya cirkulära återvinningssamhället ser bra ut på papperet. Pilarna för exempelvis plast visar vägen från producent till marknad, vidare till insamling, sortering, återvinning och slutligen tillbaka till producenten, alternativt till energiåtervinning. Men siffror från organisationen Svensk Plaståtervinning visar att bara en tredjedel av den förbrukade plasten i Sverige återvinns. Skälet är att svenskarna är dåliga på att samla in plast.
Hur är det då med batterier? I helgen doldes Trollhättan i giftig rök efter att en lokal med insamlade batterier hade fattat eld. Troligen var orsaken densamma som i januari då felsorterade litiumbatterier antände i samma fastighet. Nu startade branden i ett gammalt lager tillhörande återvinningskoncernen IQR Systems som inte vet vad som finns där. ”Det är omöjligt att gå igenom 3 000 tunnor”, säger vd:n Thomas Carlström till SVT (9/9).
Okunskap i konsumentledet, försumlighet och bristande kontroll i återvinningsledet. Det pyr i soplandet Sverige, allra mest i den fortfarande varma sophögen Kagghamra i Botkyrka, innehållande 100 000 ton avfall. Företaget Think Pink åtalas nu i en jätterättegång för 21 fall av dumpning i landet. Förundersökningsprotokollet är på 50 000 sidor. Kriminalitet i sopbranschen underlättas av att ansvaret är spritt på 290 kommuner.
Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk, efter vapen och narkotika. Enligt ett regeringsuppdrag 2022 ska Naturvårdsverket samordna åtgärderna mot brottsligheten, som till stor del består av ljusskygga transporter inom och ut ur landet. Det är ett mycket svårt arbete.
Även om sopnedkasten pluggats igen är Sverige fullt av imaginära sådana. Så ser avfallets natur ut. Man vill att det ska försvinna genom ett hål och inte sprida lukt. Problemet skjuter man ifrån sig, soporna ska bort bara. Ner i kärlet och stäng locket. Upp på lastbilen och iväg till annan ort, kanske till en tipp i Afrika (som fått ta emot stora mängder illegalt elektronikskrot från EU).
Någon gång kommer det att börja lukta. Om det fanns någonting positivt med lort-Sverige så var det att ingenting doldes. Man kan ta avstamp där när allting ska återvinnas. Och så kan vi alla sortera soporna mycket bättre.