130 personer varslades förra veckan i Heby. Adlibris ska låta robotar packa böcker och annat i hallarna i Morgongåva så småningom. Det är ett hårt slag mot kommunens arbetsmarknad på kort sikt.
Samtidigt står fler bilar än någonsin utanför företagsparken, där nya idéer blivit verklighet med kapital från bland andra Adlibris. Bolagsklustret i västra länsändan omsätter många miljarder kronor. Jobb är inte en ekonomiskt odelbar atom, utan omfördelas ständigt.
Debatten om hur samhället ska hantera “robotar som tar över” har böljat i några år. Politiker och forskare har hörts mer än företagarna, som är inriktade på att lösa problem. Ledarsidan har skrivit (17/5-23) om konsekvenserna därav hos Apotea, granne med Adlibris i Morgongåva.
Adlibris berättade i januari om planerna på en ny lokal med automatiserad plockning av varor. Hur många jobb som skulle påverkas visste man nog när investeringskalkylen stod klar. Ändå verkar det som om varslet kom från ingenstans.
Adlibris motiverar investeringen med att det höjer komforten för medarbetarna. Teknikkritikern suckar. Kapitalet har sagt sig värna de anställdas hälsa ända sedan vävmaskinerna automatiserades i 1700-talets Storbritannien.
Som UNT (17/5-23) visat har Apotea, grundat med kapital från Adlibris, trakasserat och bestraffat anställda för att höja tempot och intäkterna. Hur Adlibris arbetsmiljö är vet bara de som jobbar där, men e-handeln har länge dragits med dåliga villkor.
Sverige är relativt förskonat från dumtomatisering, där människor ersätts av teknik utan särskilda vinster. Mestadels hittar vi uppgifter vi inte kan, vill eller bör göra och låter maskinerna tugga på. Snarare har kronisk arbetskraftsbrist i skolan, industrin och kommunala verksamheter gjort att organisationer löser problem med färre händer.
Vi har tjänat på att flytta folk uppåt och framåt på arbetsmarknaden, även förr i tiden när de fick gå hem från kolverk och stearinfabriker. Men man får hålla sig från att bli relativist och se allt som en ostoppbar process. Man tjänar dock lika lite på tondöv teknikoptimism. Alla gynnas inte av automatisering, hur mycket ekonomin än kan växa på sikt.
Därför är det bra att vara ärlig med vad vi vet om jobb och teknisk förändring, exempelvis automatisering och artificiell intelligens (AI). Att “hoppas att AI-bubblan spricker så snart som möjligt” (DN Ledare, 9/9) är inte klokt. Då kan företag inte effektivisera eller nyinvestera.
I fallet Adlibris skulle man kanske gå omkull. Nu friställs arbetskraft som förvisso ska ha nya jobb, men med en bakgrund inom ett teknikdrivet bolag med avancerade logistikkedjor. Sådan kunskap behöver fler arbetsgivare.