Det menar en färsk rapport från det estländska forskningsinstitutet ICDS, som granskat Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Rapportförfattaren Martin Hurt konstaterar att den svenska försvarsförmågan debatterats flitigt i Sverige under de senaste två åren, men att handlingskraft för att göra något åt underfinansieringen uteblivit.
Kriget mellan Ryssland och Ukraina, de två ubåtsjakterna i Stockholms skärgård och ökade ryska kränkningar av det svenska luftrummet har bidragit till ett svenskt försvarspolitiskt uppvaknande. Den nyvakna allmänna insikten har dock stannat vid att vara just ord. Förre finansministern Anders Borgs (M) kraftiga nedskärningar i försvaret är knappast en merit han kan bära med stolthet.
Tyvärr ser det ut som att de knapra tiderna kommer att fortsätta även med den nuvarande rödgröna regeringen. För tillfället pågår de diskussioner som ligger till grund för riksdagens beslut senare i vår. Regeringen för samtal med oppositionen i enlighet med decemberöverenskommelsen. Parallellt sker en dragkamp inom regeringskansliet.
Försvarsminister Peter Hultqvist lär få dra hårt. Finansminister Magdalena Anderssons dystra prognoser lär bli en kalldusch för försvarsdepartementet. I maj förra året kom försvarsberedningen fram till att man ville se en rad förstärkningar i det svenska försvaret. För att nå detta menar försvarsmakten att man som minimum behöver 16 miljarder extra under en fyraårsperiod. Svenska Dagbladet avslöjade i tisdags (17/7) att finansdepartementets svar är två miljarder – endast en åttondel av vad som behövs.
Frågan bereds fortfarande, och Moderaterna har meddelat att de vill se ökade anslag. Det går bara att hoppas på att finansministern ger sig. Försvaret är inte som vilken utgiftspost som helst och måste ges extra prioritet.
Ett positivt besked är att det nu står klart att Sverige planerar att utveckla sitt försvarssamarbete med Finland. Bland annat rör det sig om en gemensam marin förbandsenhet som ska ha full operativ förmåga 2023. Det är ett välkommet besked då Natomedlemskap tyvärr ligger långt bort i framtiden för både Sverige och Finland, och ett sätt att samordna resurser. Regeringen har varit tydlig med att den vill se ett utökat nordiskt samarbete, men att någon nordisk försvarsallians skulle bildas inom en snar framtid är orealistiskt.
Förhoppningsvis inser regeringen att det inte är möjligt att diskutera några försvarspolitiska satsningar om det inte finns några medel att finansiera försvaret med. Det är inte rimligt att Sveriges grannländer runt Östersjön betraktar Sverige som ett säkerhetspolitiskt vakuum. Snack i all ära, det viktiga är att försvarsmakten får de resurser den anser att verksamheten kräver. Det går inte att diskutera sig till ett starkare försvar.