Vita huset, eller West Wing, skildrar händelser som skulle kunna inträffa och hur de hanteras av en presidentadministration som fungerar normalt och vet hur man gör. Inget av detta kan sägas om dagens amerikanska administration.
Posten som nationell säkerhetsrådgivare är en av de tyngsta i presidentens närhet. Att detta jobb gick till en avdankad general, Michael Flynn, som spritt falska nyheter under valrörelsen var uppseendeväckande nog. Nu avgår Flynn efter bara några veckor och säger själv att han gett vilseledande uppgifter om innehållet i de samtal han fört med ryska företrädare medan Barack Obama satt kvar. Sådana samtal är, åtminstone i princip, olagliga – även om det inte nödvändigtvis behöver vara fel att informera utländska makter i förväg om hur den tillträdande administrationen tänker.
Flynn hör till de personer i Trumps närhet som mest energiskt har argumenterat för ett närmande till Ryssland och ett slut på de sanktioner som införts på grund av kriget mot Ukraina. Trumps utrikesminister och försvarsminister har markerat en annan hållning, mer i linje med Obamaadministrationens.
Med Trump kan ingen veta säkert, men det är lätt att föreställa sig att Flynn trott sig ha ryggen fri i sina kontakter med Ryssland. Har Trump ändrat sig? Eller har Flynn förmåtts att avgå för att inte Trump själv skulle exponeras? Många tror att historien med Flynns plötsliga avgång kan få en fortsättning.
Som om inte detta räckte så har det nu dokumenterats hur Trump hanterade information om Nordkoreas missiltest nyligen – nämligen vid ett öppet middagsbord på sin golfklubb i Florida, med andra gäster och betjäning i närheten. Som andra länder – som Ryssland och Iran – vill Nordkorea säkerligen testa Trump för att kunna se vilka reaktioner som är att vänta på olika utspel.
Tanken tycks inte ha slagit presidenten att det kan vara lämpligt att ta del av känslig information och föra känsliga samtal i avskildhet. Inte heller kan han ha reflekterat över det olämpliga i att låta någon ta en ”selfie” med den väska som måste öppnas för att de amerikanska kärnvapenkoderna ska kunna aktiveras.
Nonchalansen och amatörmässigheten är långt bortom vad de flesta trodde var möjligt. Den som vill kan jämföra med de förmodade risker som skulle kunna ha följt med Hillary Clintons e-posthantering, som var ett slagnummer för Trump i valrörelsen.
Vad Flynns avgång egentligen betyder är alltjämt oklart. FBI fortsätter granska Trumplägrets band till Ryssland. President Bartlet i West Wing utsattes för svåra prövningar. Den verklige president Trump har dragit allt elände över sig själv.
Håkan Holmberg