Ekdal: "Jag är tidningsromantiker"

Intresserad av säkerhetspolitik, ekonomi och kultur.

Niklas Ekdal, ny fristående kolumnist på sidan.

Niklas Ekdal, ny fristående kolumnist på sidan.

Foto: EFN/Ekonomi- och finansnyheterna

Ledare2020-06-18 06:02
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hej Niklas Ekdal, ny kolumnist på ledarsidan! Du har tidigare varit chef för Dagens Nyheters ledarsida, innan dess Expressens. Och du började på Vimmerby Tidning redan efter gymnasiet. Vad har du för bild av UNT?

- Jag pluggade i Lund, men har varit en rätt flitig besökare i Uppsala genom åren. UNT har alltid varit en kvalitetstidning att förhålla sig till, kanske särskilt dess opinionsbildning eftersom det är den genre som jag verkat inom själv.

Som yngre gjorde du FN-tjänst som officer i Libanon och sedan i Saudiarabien under Kuwaitkriget. Du har på senare år även uppmärksammat psykisk ohälsa. Vilka frågor och ämnen tror du att du kommer skriva om?

- Jag är intresserad av allt från säkerhetspolitik till ekonomi och kultur, att försöka förstå vad som händer och belysa det från olika håll med hjälp av historien och internationella jämförelser. Vi är ju i ett formativt skede, mycket kommer att förändras efter pandemin. Hur skapar vi ett anständigare samhälle?

Tv-tittarna har kunnat se dig i rutan, tillsammans med din kusin Lennart Ekdal, i programmet ”Ekdal & Ekdal” på SVT. Vad är roligast, tv eller tidning?

- Jag började på Vimmerby Tidning 1980, Expressen 1990 och Dagens Nyheter 2000, så svaret ger sig själv. Jag är tidningsromantiker. Men vi lever ju i en alltmer visuell kultur, och innehåll är viktigare än teknik.

Ryktet säger att du är duktig på poker. Borde man känna till fler talanger?

- Inte så många hobbies att skryta med, tyvärr. Men det brukar gå bra i sällskapsspelet "När då då", eftersom jag konsumerar sjukt mycket nyheter.

Frågorna är ställda av Sakine Madon, politisk chefredaktör. Niklas Ekdal kommer, som våra andra fristående kolumnister, att återkommande publiceras på vår lördagssida.