Till skillnad från regeringens förslag för att minimera invandringen har förslagen till åtgärder mot terrorismen förberetts och diskuterats under en längre tid. Många kan te sig självklara. Samtidigt bör man minnas att terrorism redan är så förbjudet som det kan bli.
De nyheter som förmodligen är mest verkningsfulla är de som syftar till att förhindra missbruket av svenska pass och de som syftar till försvåra finansieringen av terroristorganisationers verksamhet. Sådana åtgärder har också länge efterlysts från många håll.
Däremot måste man sätta frågtec-ken för effekten av att kriminalisera så kallade terrorresor. Det är lätt att önska sig en fungerande lagstiftning av detta slag. Men praktiken kommer att bli besvärlig.
Man kan inte gärna peka ut vissa organisationer i lagen – de förgrenas och byter namn. Ska man i stället likställa alla typer av resor till vissa regioner? Konsekvensen kan då bli att resor för att ansluta sig till IS likställs med resor för att stödja dem som bekämpar terrorsekten. Ska man förbjuda personer som gjort terrorresor att återvända hem? Det kan man tycka, men om de är svenska medborgare så är det knappast en möjlig åtgärd.
Förslaget om att kunna sätta in spionprogram, så kallade trojaner, i misstänkta personers datorer är mycket långtgående och ska utredas. Trojaner kan kanske vara effektiva, men användningen måste i så fall regleras extremt noga och regelbundet omprövas. Risken att de också börjar användas för andra ändamål än det ursprungliga kan inte viftas bort.
Det är möjligt att helt andra åtgärder än de tretton punkterna kan få större effekt. En kraftsamling mot den vapenhandel som sprider sig från Balkanländerna till övriga delar av Europa skulle kunna vingklippa terrorismen utan att viktiga rättsprinciper äventyras.
UNT Ledare