En grön mognadsprocess

Omdaningen av Miljöpartiet går både långsamt och rasande fort.

Pragmatiska miljöpartister. Isabella Lövin i Almedalen.

Pragmatiska miljöpartister. Isabella Lövin i Almedalen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2016-07-09 00:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ett och ett halvt steg framåt och ett tillbaka. Miljöpartiets förnyelse går långsamt framåt och de nya ministrarna försökte på fredagen, partiets dag i Almedalen, att lägga den turbulenta våren bakom sig. Det gick hyfsat. Utnämningen av Naturskyddsföreningens Svante Axelsson, en av regeringens skarpaste kritiker, till nationell samordnare gav poäng. Värre är att erkänna politiska misstag, något som måste göras för att komma vidare.

Det nya språkröret Isabella Lövin och miljöministern Karolina Skog säger visserligen båda att det var fel av Gustav Fridolin att hålla upp den omtalade kolbiten i tv-debatten inför valet. ”Vi var förenklade i valrörelsen och det var ett misstag”, säger Lövin. ”Vi bidrog till att göra en fråga för stor och det har blivit en debatt som spårat ur”, enligt Skog.

Men alla inom partiet och i miljörörelsen håller inte med om att frågan om Vattenfalls brunkolsförsäljning blivit för stor då det handlar om utsläpp motsvarande hela Sveriges. Det duger inte heller att försöka dölja sig bakom att det finns en riksdagsmajoritet för en försäljning, vilket Lövin upprepade i går. Brunkolsdebatten kommer att fortsätta, och inte på det spår som MP-ledningen önskar sig.

Inte heller var det Miljöpartiets fel att skatten på solel höjdes 1 juli, fick vi veta. Det berodde på krångliga EU-regler som man inte kunde komma runt. Några fadäser och även tunga förluster kan accepteras av ett parti så länge det också finns en uppsida med politiska vinster. Men en undersökning av DN/Ipsos som presenterades på fredagen visade att 54 procent av väljarna inte kan nämna någonting positivt som MP bidragit med under snart två år i regeringen.

Någon sådan undersökning har inte gjorts av något annat parti. Kanske är det också så att Miljöpartiet granskas hårdare än något annat regeringsparti på senare år. I bjärt kontrast till att man i opposition granskades mindre än andra partier. Förklaringen till omsvängningen är den höga svansföringen i MP när man tog plats i regeringen, något som lett till besvikelse hos vissa och skadeglädje hos andra.

När Isabella Lövin i Expressen TV erkänner att regeringens migrationspolitik säkert bryter mot delar i FN:s barnkonvention känns förra höstens MP-tårar mycket långt borta. Och när hon talar om ”målkonflikter” i flyktingmottagandet låter hon precis som S-ministern Morgan Johansson. En ”mognadsprocess” kallar hon MP:s agerande, som också innefattar att aktivisterna Carl Schlyter och Walter Mutt petats från sina poster i riksdagen.

Ingen vet i dag vart denna mognadsprocess leder framåt valet 2018. Miljöpartiet behövde definitivt bli mer som ”dom andra”, som det hette i Maggie Strömbergs bok från i våras. Men blir man intill förväxling lika kanske väljarna finner att ”dom andra” duger lika gott.

9/7 2016

Läs mer om