En humanitär stormakt?

Många diktaturer låtsas vara demokratier. När ett land använder ”folkrepubliken” som prefix till nationens namn kan man vara säker på att det rör sig om motsatsen.

Låtsas inte vara demokrat. Saudiarabiens kung Salman med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Låtsas inte vara demokrat. Saudiarabiens kung Salman med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Foto: Uncredited

Ledare2015-02-17 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Konungariket Saudiarabien gör sig dock inte besväret att hymla med att man är en fullständig monarki. Många länder har fina deklarationer om mänskliga rättigheter i lagstiftningen. Saudiarabien har en egen variant – här har en politisk tolkning av de islamska sharialagarna ersatt medborgerliga rättigheter.

Enligt organisationen Freedom House hamnar Saudiarabien på en jumboplats. Rättssäkerheten är obefintlig. Likaså religions- och mötesfriheten. Kvinnor ses som omyndiga och får inte vistas i offentligheten annat än i sällskap med en manlig släkting. Dödsstraff förekommer ofta. Politiska organisationer är förbjudna, och försök att ifrågasätta systemet resulterar i grymma straff. Nu senast uppmärksammades att den liberale bloggaren Raif Badawi som dömdes till tusen piskrapp för att ha ”smädat islam”.

Saudiarabien är Sveriges handelspartner. År 2005 slöt den dåvarande socialdemokratiska regeringen ett avtal om vapenexport med saudierna. Den borgerliga regeringen valde att förnya avtalet, vilket fick utstå kritik. Åsa Romson, nu miljöminister och språkrör för Miljöpartiet, sa att hon blev bestört över det fortsatta samarbetet. Den 30 januari meddelade hon dock att hon kan tänka sig att teckna ett nytt avtal, om det omförhandlas.

Att Sverige inte ska sälja vapen och samarbeta militärt med regimer som konstant förtrycker sina medborgare kan tyckas vara en självklarhet. Men statsminister Stefan Löfven, som tidigare vägrade att kalla Saudiarabien för en diktatur, meddelade att någon plan att säga upp avtalet inte finns. Däremot ska vad som står i kontraktet ses över, meddelade Löfven.

Det relevanta är inte exakt vad samarbetet innebär. Att Sverige har en militär överenskommelse med en av världens värsta diktaturer är fel i sig.

Under riksdagens utrikespolitiska debatt i tisdags fick regeringen utstå hård kritik. Maria Weimer (FP) påminde om Badawis situation. Vänsterpartiets Hans Linde ställde den legitima frågan hur regeringen kan kalla sin utrikespolitik för feministisk, när man väljer att exportera vapen till ett land där kvinnors rättigheter näst intill är obefintliga.

Utrikesminister Margot Wallström slog ifrån sig kritiken och hävdade att den förra regeringen ju också valde att förnya avtalet. Och ansvaret är förvisso fördelat på flera händer..

Ändå bör det militära samarbetet med Saudiarabien nu bli ett avslutat kapitel. I mitten av maj bör Löfvens och Wallströms budskap till den saudiska regimen vara tydligt: Sverige bedriver inte vapenexport till en av världens värsta diktaturer. Allt annat är ovärdigt ett land som gör anspråk på att vara en ”humanitär stormakt”.

16/2 2015

Läs mer om