En kommunal kvinnofälla

Kvinnor sliter ut sig på arbetet.

Äldreomsorgen. En bransch som förtjänar ett lyft.

Äldreomsorgen. En bransch som förtjänar ett lyft.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare2014-06-18 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Yrken inom omsorgsbranschen innebär ofta tunga lyft och höga krav. Arbetsmiljöverket har genomfört en studie av 59 kommuner. Resultatet visar att skillnaden är slående mellan de kvinnodominerade omsorgsverksamheterna och de mansdominerade tekniska förvaltningarna. Anmälningar om arbetsskador ökar mest i kvinnodominerade yrken. Arbetsmiljöverket kräver förbättringar från 75 procent av de granskade arbetsplatserna.

Myndigheten finner flera orsaker till detta. Resurserna är ofta mindre i exempelvis hemtjänsten. Personalen har inte lika mycket att säga till om rörande den egna arbetssituationen, jämfört med tekniska verksamheter. Kvinnor får i högre utsträckning än män tampas med tidsbrist.

I hemtjänsten ska den anställda genomföra sina arbetsuppgifter under en begränsad tidsram. Om ett moment tar längre tid än vad som är avsatt, exempelvis om duschningen tar några extra minuter att genomföra, innebär det att hela schemat förskjuts. Inom de mansdominerade yrkena finns inte samma tidspress. Som exempel nämner Arbetsmiljöverket att varje moment i uppgiften ”sopa gatorna” inte tydligt är definierat i tid. Så länge gatorna är sopade ett visst datum är uppgiften utförd.

Det fysiskt tunga arbetet, i kombination med en stressig arbetsmiljö, ligger bakom sjukfrånvarostatistiken i omsorgsbranschen. Kvinnor har 40 procent mer sjukfrånvaro än män och går i pension tidigare. Den bristande arbetsmiljön är inte bara ett problem för individen utan också för samhället som helhet. Sveriges åldrande befolkning kommer att kräva att fler söker sig till vård- och omsorgsyrken. Arbetsförhållanden som leder till att arbetstagarna blir sjuka kommer få svårt att rekrytera personal.

Därtill är det ett stort jämställdhetsproblem. Ju kortare arbetsliv, desto lägre pension. Att kvinnor i omsorgsyrken slutar att arbeta innan normal pensionsålder drar ned en redan ojämlik inkomststatistik. I Uppsala tjänar ett vårdbiträde varje månad cirka 10 000 kronor mindre än en maskinförare. Om vårdbiträdet slutar arbeta i förtid blir den ekonomiska jämställdheten ännu sämre.

För att förändra utvecklingen krävs en rad åtgärder. Kvinnor jobbar i offentlig sektor, varför det ytterst är politikers ansvar att se till att åtgärdsprogram för att förbättra arbetsmiljön formuleras.

Att värna mångfalden i välfärdssektorn är också ett sätt att stärka kvinnors möjlighet att välja arbetsgivare. En färsk undersökning från Medlingsinstitutet visar att den bästa metoden att höja sin lön är att byta jobb. Då måste det finnas olika arbetsgivare att välja mellan.

Det talas om att det sveper en feministisk våg över Sverige. Förhoppningsvis förstår politiker, fackföreträdare och arbetsgivare att frågan om kvinnors arbetsförhållanden är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna.

Läs mer om