Frågan i Wisconsin, Michigan och Pennsylvania handlar till stor del om den elektroniska rösträkningen. Har rösträkningen ”hackats” på något sätt, och med vilket resultat?
Det enda rimligt säkra system som går att konstruera är manuell räkning av fysiska röster – alltså valsedlar – i former som garanterar insyn. Så har vi det i Sverige. De förslag om röstning från datorer, som inte ens behöver stå i en vallokal, som framförts kommer förhoppningsvis inte igen. En sådan ordning skulle göra det möjligt att utsätta människor för starkt socialt tryck att rösta ”rätt” från en dator i ett hem eller en föreningslokal. I valbåset är var och en ensam med sitt samvete.
Men också det svenska systemet kan diskuteras. En utredning vill att valsedlarna i framtiden ska finnas inne i valbåsen och inte som nu på ett bord utanför. Dagens ordning anses vara ett hot mot valhemligheten.
Liberalerna Lotta Edholm och Fredrik Malm (SvD i fredags) är inte övertygade. De påpekar bland annat att det kan visa sig praktiskt omöjligt att ständigt kontrollera att alla valsedlar finns på plats inne i varje valbås. Den som är tillräckligt fräck kan sabotera valet genom att helt enkelt ta bort ”misshagliga” valsedlar ur båset.
Om båsen dessutom stängs på alla sidor, som utredningen också föreslår, så blir det mycket lättare än nu att genomföra röstköp genom att en del väljare kan fotografera sin valsedel för att sedan visa upp bilden för någon som är beredd att betala.
Fantasifullt? Tyvärr inte. Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE uppmanar sina medlemmar att gå ifrån systemet med valbås med draperier.
En fungerande demokrati förutsätter, bland mycket annat, att valprocessen är trovärdig i alla sina delar. Ska dagens svenska system ändras så måste det otvetydigt vara på ett sätt som förstärker trovärdigheten. Skapar man nya problem i stället för de gamla så är ingenting vunnet.
Håkan Holmberg