Den skotska folkomröstningen blev inte riktigt den nagelbitare som hade förutspåtts. Röstsiffrorna 55-45 innebär ett relativt tydligt nej till att lämna unionen Storbritannien och bilda staten Skottland. Resultatet är i grunden bra för stabiliteten i Skottland, Storbritannien och hela EU. Ekonomisk kris är en grogrund för separatism över hela kontinenten då kriser kräver impopulära beslut. Men vägen ut är alltid gemensamma lösningar.
Nationalisterna förlorade i torsdags men kommer inte att lämna scenen i Skottland, tvärtom. De närmaste månaderna handlar om hur den brittiska regeringen ska kunna uppfylla de löften som gavs i valrörelsens slutskede. Det till stora delar självstyrande Skottland ska få ”mer självstyre”, och ett färdigt förslag ska presenteras i januari.
Om regeringen inte förmår leverera ett acceptabelt bud kommer sannolikt missnöjet att ta fart igen. De som anser att Londonregeringen omväxlande använt skrämseltaktik och mutat sig till ett nej i omröstningen kommer att få vatten på sin kvarn. Premiärminister David Cameron sade på fredagen att frågan har avgjorts ”för en generation framåt”, men då gäller det som sagt att snabbt åstadkomma ett reformerat Storbritannien där alla medborgare känner tillhörighet.
Folkomröstningar har en förmåga att skapa sår i ett land eller en region. Nya gränser upprättas, mellan stad och land, norr och söder eller mellan hög- och lågutbildade. Det är bara att se på den svenska EU-omröstningen 1994 där EU-motståndet lever kvar 20 år senare. Om man dessutom upplever att makten lurat till sig röster genom att skönmåla det alternativ man helst vill se, kan det straffa sig vid en senare tidpunkt (som vid EMU-omröstningen 2003).
Det är inte så att skottarna inte visste att det fanns skillnader mellan highlands och lowlands eller mellan Glasgow och Edinburgh. Men nu finns det svart på vitt, och det blir en fråga att hantera inom Skottland under kommande år. Alex Salmond, ledare för SNP (Scottish National Party), inledde försoningsprocessen på ett bra sätt när han på fredagen talade om ett demokratiskt beslut med ett rekordhögt valdeltagande (86 procent) som måste accepteras av alla.
David Cameron går stärkt ur den skotska folkomröstningen. Han siktar på omval i maj nästa år och har vid seger utlovat en brittisk folkomröstning om EU-medlemskapet. Den striden blir i så fall den hittills största för EU-vännen Cameron som möter starkt motstånd från många håll, främst från högerpopulisterna i Ukip som hade sensationella framgångar i valet till EU-parlamentet i våras.
Men först gäller det att se till att segern över de skotska nationalisterna inte blir en pyrrhusseger. Den som har makten måste hålla sina löften och inkludera hela folket efter bästa förmåga, det är den enda vägen framåt, i Storbritannien liksom på andra håll.