Ett överoptimistiskt mål

Regeringens mål är att den svenska arbetslösheten ska vara EU:s lägsta 2020, alltså försiktigtvis två år efter valet 2018.

Ledare2014-11-24 00:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är ju svårt att i dag veta vilken siffra det då blir. Just valåret räknar regeringen med ett mer begränsat mål, 6,1 procent. Det ser ut att bli svårt.

Men arbetslöshetssiffror kan påverkas. Gör man a-kassan och sjukförsäkringen riktigt generösa går det nog att få ned arbetslösheten, även om det kanske inte blir EU:s lägsta. Borde man inte räkna sysselsättning i stället? Där ligger Sverige bra till internationellt.

Tyskland har EU:s lägsta arbetslöshet, 5,0 procent att jämföra med Sveriges 7,8. Vad har tyskarna gjort som Sverige inte klarar? En förklaring är att den tyska invandringen i högre utsträckning består av arbetskraftsinvandring, medan Sverige har en betydligt större andel asylsökande, varav somliga behöver lång tid för att anpassa sig till den svenska arbetsmarknaden. Migrationsverket räknar med 80 000 till 105 000 asylsökande år 2015. Men när det gäller inrikes födda över 25 år är arbetslösheten lika stor i Tyskland som i Sverige. Ungdomar och utrikes födda är de som drar upp den svenska siffran.

Vad ska då regeringen göra för att få ned den svenska arbetslösheten? Det verkar oklart. Högre a-kassa, som regeringen lovat, kan vara motiverat, förutsatt att det finns en tidsgräns. Annars kan det leda till mindre ansträngningar att skaffa jobb. Detsamma gäller höjd ersättning i sjukförsäkringen. Regeringen föreslår också att jobbskatteavdraget ska avtrappas för inkomster över 50 000 i månaden, begränsad uppräkning för inflationen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt, slopad nedsättning av socialavgifter för unga, särskild löneskatt för äldre och nya åtgärder i arbetsmarknadspolitiken.

När man ser den här uppräkningen är det svårt att se någon annan effekt än att arbetslösheten kommer att öka. Det är i alla fall vad Konjunkturinstitutet tror.

Flera institut pekar särskilt på den löneskatt som regeringen vill införa för dem som fyllt 65 år. Den påverkar inte pensionärernas skatt men den påverkar deras möjligheter att få ett jobb eftersom det blir dyrare att anställa pensionärer. Annars har ju många debattörer påpekat hur viktigt det är att folk jobbar längre än till 65. Regeringen Löfven vill alltså bromsa pensionärernas möjlighet att jobba.

Konjunkturinstitutet tror nu att arbetslösheten kommer att sjunka till 6,3 procent så sent som 2023. Det är troligen ganska långt från EU:s lägsta arbetslöshet. Och Konjunkturinstitutet är inte den enda myndigheten som ser negativa effekter på arbetslösheten av regeringens politik.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) ser ljust på utvecklingen och tror att regeringens budget leder till ökad sysselsättning. Det är svårt att hitta någon oberoende instans som delar hennes optimism.

24/11 2014

Läs mer om