På onsdagen presenterades den nationella strategin mot våldbejakande extremism. I går berättade också Expressen om området Seved i Malmö som tagits över av ett antal unga kriminella män. Detta hänger ihop och därför är det av yttersta vikt att Sverige tar ett samlat grepp om alla former av extremism. Ytterst handlar det om förtroende för myndigheter och institutioner och om ett samhälle som håller ihop.
Mona Sahlin avgick som bekant några månader innan den första delen av uppdraget var slutfört, men det är ändå Sahlins arbete som ligger till grund för den strategi som tagits fram. Framför allt har kommunerna, vars förebyggande arbete mot extremism tidigare var ”på lågstadienivå”, tvingats inse att arbetet kräver tydliga och riktade insatser. Terrordådet i Paris i november fick många att vakna till. Men även Mona Sahlins arbete, där hon bland annat läxat upp Malmö och Göteborg för att man saknat en plan i arbetet mot extremism, börjar ge resultat.
Staten och länsstyrelserna kommer att ha samordnande uppgifter, men det viktigaste arbetet ska ske nära dem de gäller. ”Precis som kommunen vet var vattenledningen går ska man veta var man har sina våldsbejakande extremister”, säger de tillförordnade nationella samordnaren Daniel Norlander till TT.
Kommunerna måste känna till vilka som riskerar att lockas till högerextrema grupper eller till radikal islamism. Man måste också vara beredd att stötta dem som försöker ta sig därifrån och deras anhöriga. Den färdiga rapporten är uppdelad på tre avsnitt, främjande, förebyggande och förhindrande. Det flesta av åtgärderna är redan påbörjade och fokus är nu att genomföra dem fullt ut i samtliga 290 kommuner.
Antalet verkliga extremister i Sverige är fortfarande ganska litet. Däremot finns allt fler unga män i utanförskap, särskilt i storstädernas förorter. Det är dem som journalisten Magda Gad skriver om i Expressen. ”Vid första tecknet på att familjen inte mår bra måste man gå in och ingripa, och man måste koppla in alla instanser som finns redan vid första brottet”, säger Ricky i ett kök i Malmö. När man är över 20 år och har ett vapen är det för sent, tillägger han.
”Jag ska skära halsen av dig med en stor kniv, som IS gör”, säger en av de som styr i Seved, en av ”Grabbarna”. Han har just skrämt några killar från närbelägna Rosengård på flykt. Alla lämnar då platsen bakom livsmedelsbutiken då Rosengårdskillarna kan komma tillbaka beväpnade. Grabbarna styr allt i Seved och affärsidén är, precis som i de flesta maffialiknande sammanhang, droghandel.
Det säger sig självt hur det är att bo i Seved för vanliga medborgare. Nu fortsätter Hillevi Engström som nationell samordnare fram till 2018, med att implementera och utveckla strategin i hela landet. Hon har utan tvivel ett av de viktigaste uppdragen i Sverige.