Ska ungdomar kunna få lön i sommar, trots att de inte sommarjobbar? Frågan har aktualiserats i och med att Uppsala kommun garanterar sommarjobb åt ungdomar i årskurs nio, men att det på grund av coronakrisen är svårt att hitta jobb åt alla. På frågan om ungdomarna ändå ska få betalt svarar kommunens arbetsmarknadschef Henrik Jansson att det inte är ett "önskescenario att vissa ska kunna få lön utan att jobba", men att det inte är helt uteslutet (UNT, 14/5).
Det borde vara helt uteslutet.
Att ge sken av att man kan få betalt för att göra ingenting är en dålig idé. Det är varken en bra signal till de tonåringar som skulle vara direkt berörda, men inte heller rättvist för andra ungdomar som kommer att få sätta väckarklockan och slita för lönen.
Givetvis måste det finnas arbeten att hitta. Det är tveklöst så att många arbetstillfällen är påverkade av nuvarande kris, när exempelvis många event och större arrangemang har fått ställas in. Men frågan om sommarjobb handlar också om vilken attityd man har till arbete.
Under coronakrisen har lantbrukare vittnat om att det är svårt att locka inhemsk arbetskraft och unga till branschen. En lantbrukare sa i ett Aktuellt-inslag att en del unga inte dyker upp "om det regnar", man tycker bland annat att det är "kallt" och för tidiga morgnar (6/5).
Det är bland somliga fullt fokus på kräv din rätt, men desto mindre på gör din plikt. Självklart gäller det inte alla ungdomar, men uppenbarligen en del.
I fjol klagade till exempel flera ungdomar i Enköping över att kommunen inte kunde erbjuda alla sommarjobb (SVT, 18/4 2019). Det hette då att unga kanske skulle gå ut och göra ”något dåligt i stället", som att dricka alkohol. "Vi som är 17 år" får inte "jättebra lön", var ytterligare en förklaring.
Det ställdes alltså både krav på att kommunen skulle "ge" jobb, och på lönenivån. De äldre generationerna borde påminna dagens unga om att det funnits tider när jobb inte serverades på silverfat. Att inte lyckas finna ett sommarjobb är heller ingen ursäkt till att gå ut och stöka om kvällarna.
Det är inte fel att kommuner gör sitt bästa för att hjälpa ungdomar. Att få jobba extra på somrarna är både lärorikt och för många ungdomar viktigt, rent ekonomiskt. Den som kommer från ett hem där man aldrig har fått veckopeng kan pengarna betyda oerhört mycket.
Men man behöver också lära ut det självklara: det är arbetsinsatsen som ger lönen. Att kommunen hjälper till betyder inte att den enskilde helt saknar ett ansvar att både söka och få ett jobb.