Fortsätt höras i samhällsdebatten, Nyamko Sabuni

Hon fick - likt Moderaternas Anna Kinberg Batra - tyvärr aldrig en riktig chans.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelade fredagen 8 april att hon avgår.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelade fredagen 8 april att hon avgår.

Foto: Henrik Montgomery

Ledare2022-04-08 13:24
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

På många sätt påminde Nyamko Sabunis situation om den som Moderaternas tidigare Anna Kinberg Batra hamnade i. Två erkänt duktiga och drivna politiker, men som i fel tid och sammanhang hamnade i en hopplös situation. Som partiledare ärver man även sin företrädares beslut, och ska samtidigt lyfta partiet och visa en ny riktning. Hur lätt är den uppgiften när man blir ständigt ifrågasatt? 

I Liberalernas fall var opinionsmätningarna och rädslan för att åka ur riksdagen en utdragen mardröm, och det lyckades aldrig vända. 

Så vad berodde det liberala partiets kris på? Somliga har lagt skulden på Januariavtalet, andra menar tvärtom att partiet förlorade på att lämna avtalet. Det interna bråkandet om regeringsfrågan har försvårat det för partiledningen – och för väljarna. 

Sabuni var utan tvekan före sin tid i flera frågor. Hennes tidiga insatser som dåvarande integrationsminister, i Fredrik Reinfeldts alliansregering, förtjänar uppskattning. För engagemanget mot hedersförtrycket har hon ett starkt och välförtjänt förtroende hos organisationer som arbetar med frågorna. Sabuni gick, på samma sätt som partiets riksdagsledamot Barbro Westerholm som en gång i tiden var med och fick bort sjukdomsstämpeln från homosexualitet, i motvind för att motverka ofrihet. Men Sabuni fick, tyvärr även i sitt parti, bitvis onödigt hård kritik för att adressera integrationsrelaterade problem. 

Det är synd att röster som Sabunis, och för den delen tidigare S-politiker som Ann-Sofie Hermansson och Nalin Pekgul, inte blir kvar i partipolitiken. Kanske har de ändå trampat upp stigar för kommande generationer. De båda socialdemokraterna - och Anna Kinberg Batra som Moderaterna inte tog bättre hand om - visar också att det går att delta i samhällsdebatten även efter partipolitiken.

Sabuni kommer förhoppningsvis ta plats och höras även framöver. 

Johan Pehrson ställde också, likt Uppsalas Erik Ullenhag, upp i partiledarstriden mot Sabuni. Med Pehrson blir det ingen politisk kursändring. Vilket är fullt logiskt, eftersom Sabuni - trots turbulensen och en högljudd partiminoritet - trots allt haft stöd ända sedan hon valdes. Gång på gång visade det sig att en betydande partimajoritet står bakom henne. Pehrson är en erfaren politiker som mycket väl kan hjälpa partiet på fötter.

Sabuni - likt Kinberg Batra - fick tyvärr aldrig en riktig chans.