Galen populist som inte grÄter för Argentina

BÄde högern och vÀnstern har fÄtt en ny galjonsfigur.

Javier Milei, El Loco, vann en klar seger i den andra omgÄngen av Argentinas presidentval.

Javier Milei, El Loco, vann en klar seger i den andra omgÄngen av Argentinas presidentval.

Foto: Natacha Pisarenko

Ledare2023-11-20 15:15
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Argentinas blivande president Javier Milei har alla de yttre attribut som kĂ€nnetecknar en riktig högerpopulist. Efter att Trump lĂ€mnade sin post 2021 och Brasiliens Bolsonaro röstades bort Ă„ret dĂ€rpĂ„ har det varit lite tomt pĂ„ den kanten. FrĂ„gan Ă€r vem som behöver Milei mest – andra populistkolleger eller en alltmer stukad vĂ€nster vĂ€rlden över?

Inte lika mÄnga i internationell press frÄgar sig vad argentinarna behöver. Det har varit ganska tyst om landet sedan man gjorde bankrutt och sattes under IMF:s förvaltning 2001. De gÄngna 20 Ären, varav 16 med peronistregering, har man stÀllt in betalningarna ytterligare tvÄ gÄnger, 2014 och 2020. I februari i Är passerade inflationen 100 procent och sommarens devalvering gjorde bara saken vÀrre, med 142 procents inflation i oktober.

En förlust för sittande presidenten och peronisten Sergio Massa var med andra ord inte ovÀntad. NÀr 40 procent av befolkningen pÄ 46 miljoner lever under fattigdomsstrecket önskas en förÀndring, nÀstan vad som helst.

Javier Milei mĂ„las ut som en extremist som kommer att avskaffa landets centralbank och införa dollarn som valuta. KlimatförĂ€ndringarna kallar han för ”en lögn”, han vill förbjuda aborter och han sĂ€gs dessutom ta rĂ„d frĂ„n sina tvĂ„ hundar, varav en Ă€r död. En komplett galning alltsĂ„, hans smeknamn Ă€r ocksĂ„ ”El Loco”, men hur stor del av de eldfĂ€ngda antietablissemangstalen kan resultera i konkret politik?

AbortfrÄgan Àr kontroversiell i hela Latinamerika. Argentina var bara det fjÀrde landet, och det klart största, som legaliserade aborter för tre Är sedan. Milei har sagt att han vill se en folkomröstning i abortfrÄgan om han blir vald.

Mest extrem Àr ekonomen Milei just pÄ det ekonomiska omrÄdet. Han kallar sig anarkokapitalist och vill riva upp den politik och de institutioner som dragit ett stolt land med stora naturresurser i fattigdom. Det Àr lÀttare sagt Àn gjort och Milei börjar sitt Àmbete med samma skuldbörda som företrÀdaren. Ingen argentinare skulle sakna peson om den försvann, men det Àr inte primÀrt valutan som gett landet alla dess bekymmer.

Den enklaste av alla valbudskap Ă€r Ronald Reagans frĂ„n 1980: ”FrĂ„ga er om ni har det bĂ€ttre i dag Ă€n för fyra Ă„r sedan?” Fyra Ă„r senare kan en ny medtĂ€vlare frĂ„ga samma sak. Den stora faran med populister till höger och vĂ€nster Ă€r att det pĂ„ fyra Ă„r kan inledas en nedmontering av demokratin, men just dessa tendenser har inte Javier Milei visat Ă€nnu. 

Vem behöver Milei mest, var frĂ„gan. Svaret kom kanske frĂ„n en av huvudkandidaterna i USA om ett Ă„r. ”Du kommer att vĂ€nda utvecklingen i ditt land”, skrev han, och ”make Argentina great again”.