Gemensam säkerhet

Rysslands inbjudan till överläggningar om säkerhetsfrågor kring Östersjön är en god illustration till den logik som nu styr landets förhållande till sina grannar.

Gemensam säkerhet. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på ett seminarium i Almedalen om Norden och Ryssland.

Gemensam säkerhet. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på ett seminarium i Almedalen om Norden och Ryssland.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2016-08-20 14:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den svenska regeringen har alltså fått en inbjudan att skicka statssekreteraren i försvarsdepartementet, Jan Salestrand, till ett möte i höst med Rysslands vice försvarsminister Anatolij Antonov. Inbjudan gäller dock bara Sverige. Ämnet ska i första hand vara flygsäkerheten i Östersjöområdet.

Andra länder – Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen – har fått liknande inbjudningar, men inte till något gemensamt möte. Det efter Ryssland största landet vid Östersjön, Tyskland, har i likhet med Danmark inte bjudits in.

Ryssland vill alltså överlägga med utvalda grannstater bilateralt, en stat i taget. Därmed försöker man också gå förbi de etablerade forum som finns – EU, den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, och Nato.

Samma princip har länge varit synlig i Rysslands relationer med EU, också i andra avseenden än de säkerhetspolitiska. Gemensamma möten och överenskommelser med unionen som sådan ska så långt möjligt undvikas – i stället vill man tala med EU-länderna vart och ett för sig.

Det är inte svårt att förstå syftet. Om man överlägger med varje grannstat för sig så kommer Ryssland vid varje sådant möte att vara den största och starkaste parten och kan därmed också undvika att ställas inför en gemensam front där grannstaterna samordnar ståndpunkter och argument.

Naturligtvis är en sådan ordning att föredra ur rysk synvinkel – eftersom man utgår från en världsbild där omvärlden betraktas som fientlig och organisationer som EU och Nato som riktade mot Rysslands nationella intressen. Då gäller det att så långt man förmår slå in kilar mellan grannstaterna.

Det betyder inte att ämnet för de föreslagna överläggningarna är oviktigt, tvärtom. Det har blivit allt vanligare att flygplan – vanligen, men inte bara, ryska – flyger med transpondrarna avstängda. Det betyder att ingen information om var planet exakt befinner sig kan fångas upp av civilflygets radar.

Till detta kommer ett växande antal incidenter där plan flyger provocerande nära andra plan och där också båttrafik störs på liknande sätt. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lägger huvudansvaret för detta på Ryssland.

Hur ska Sverige och övriga länder svara på de ryska inbjudningarna? Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att man inte kommer att tillåta Ryssland att slå in kilar mellan grannländerna.

Men det är svårt att se någon annan avsikt med inbjudningar av detta slag. Säkerheten kring Östersjön är en gemensam angelägenhet och måste givetvis diskuteras samfällt med alla parter närvarande.

Håkan Holmberg

20/8 2016

Läs mer om