"Helt olika bilder"

Margot Wallström och Sergej Lavrov har ”helt olika bilder” i viktiga frågor.

Har ”olika bilder”. Utrikesminister Margot Wallström och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva i går.

Har ”olika bilder”. Utrikesminister Margot Wallström och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva i går.

Foto: Ivan Sekretarev

Ledare2017-02-21 14:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Formuleringen går igen i olika varianter från båda utrikesministrarna. Den betyder, från svenskt perspektiv, att Wallström varit noga med att inskärpa sådant som måste sägas vid umgänget med dagens ryska regim. Att denna regims företrädare skulle medge att Rysslands agerande, till exempel mot Ukraina och i Östersjöområdet, skulle skapa spänningar och osäkerhet är dessvärre helt osannolikt.

Wallström har haft en del problem i sin roll som utrikesminister. Men när det gäller Ryssland har hon agerat bra – både när det gällt att markera Sveriges (och övriga EU-länders) kritiska hållning till hur Ryssland numera ofta agerar internationellt och när det gäller att trots detta upprätthålla en rimlig grannkontakt. Ingenting blir bättre för att man inte talar med varandra och att tala med varandra betyder inte att man godtar motpartens uppträdande.

Sveriges roll som medlem i FN:s säkerhetsråd gör det också ofrånkomligt med kontakter av detta slag. Utan dem skulle hela det svenska FN-engagemanget vara poänglöst.

Men man får aldrig glömma vem man har att göra med. På Wallströms program i går stod också möten med människorättsorganisationen Memorial och Center Anna som arbetar mot sexuellt våld mot kvinnor. Båda arbetar under hårt motstånd från regimen och varje gest av stöd och solidaritet utifrån är viktig. I dagens Ryssland, precis som i den tidigare Sovjet-unionen, ses varje form av oberoende rörelse till försvar för enskilda människors rättigheter som ett hot mot regimen själv.

Memorial blev känd och respekterad som den främsta kartläggaren av förtrycket under sovjetperioden – givetvis också med syftet att förhindra ett återfall. Under tiden efter sovjetsystemets fall kunde organisationen också delvis samverka med de nya myndigheterna. Dagens ryska makthavare tycks tvärtom vilja krossa den. En uppenbar anledning är att Memorial kritiserat den ryska aggressionen mot Ukraina. En annan är att man kritiserat den rättsprocess som ledde till att många som demonstrerat mot Putins återkomst till presidentposten 2012 dömdes till fängelse.

Center Anna är Rysslands mest kända och kanske enda grupp som uttalat arbetar mot sexuellt våld. Det finansiella stöd som kommit utifrån har blivit omöjligt eftersom aktörer med förankring utanför Ryssland i regimens förvridna världsbild betraktas som ”spioner”. Situationen har inte blivit bättre sedan våld i hemmet nyligen blev lagligt. Ideellt arbete och stöd från ryssar med andra värderingar än regimens är det som håller verksamheten uppe.

Markeringar av solidaritet från utländska politiska ledare är en form av skydd. Också därför fanns det ett politiskt värde i Margot Wallströms besök.

Håkan Holmberg

22/2 2017

Läs mer om