Hon är inte vald ännu och har inte heller föreslagits formellt. Däremot har hon nominerats av nästan alla moderatdistrikt och ingen föreställer sig annat än att hon blir partiets nya ledare.
I stället utnyttjar olika delar av partiet och Moderaterna närstående opinionsbildare tillfället att uppmana till olika typer av förändringar av politiken. Ett tema är att dämpa partiets storstadskaraktär. Det är sannolikt inte kontroversiellt.
Men Kinberg Batra måste också förhålla sig till kraven på någon sorts förändring av partiets syn på invandring. En vanlig tanke är att det är moderata väljare som röstat på Sverigedemokraterna och som därför nu ska lockas tillbaka. Den tanken kommenterades indirekt av partiets avgående ordförande Fredrik Reinfeldt inför MUF-stämman i fredags: Väljare tillhör inte något parti och ser sig knappast på det sättet heller.
Reinfeldt kommenterade också den kritik som i efterhand riktats mot hans tal i valrörelsen på temat ”öppna era hjärtan”. Utgångspunkten för bedömningen av detta tal kan inte, sade han, vara om det påverkat SD:s framgång i valet. ”Tal hålls för att vi tror på något och för att vi vill påverka samhället i rätt riktning.”
Mer än så lär Reinfeldt troligen inte säga i den diskussion som nu uppstått. Och det är svårt för utomstående att avgöra hur utbredd kritiken mot partiets hittillsvarande inställning till invandring egentligen är. Om den är mycket utbredd får Kinberg Batra, som sannolikt står nära Reinfeldt själv i dessa frågor, ett svårt uppdrag.
Man kan föreslå många angelägna förbättringar till exempel inom arbetsmarknadspolitiken eller när det gäller hur flyktingmottagningen fungerar, men det bör man göra för att förändringar är viktiga i sig och inte för att försöka konkurrera med ett parti som i stor sett inte vill se någon invandring alls.
Försöker Moderaterna konkurrera på den arenan så förlorar man ofelbart stöd från andra väljare.