Hoten mot frihetsidéerna

Året var 1992 och många sade att historien var slut.

Grundläggande värden attackeras. På bilden den berömda Frihetsklockan i Philadelphia från 1700-talet. Inskriptionen lyder ”Proclaim Liberty Throughout All the Land Unto All the Inhabitants thereof” (Tredje Mosebok 25:10).

Grundläggande värden attackeras. På bilden den berömda Frihetsklockan i Philadelphia från 1700-talet. Inskriptionen lyder ”Proclaim Liberty Throughout All the Land Unto All the Inhabitants thereof” (Tredje Mosebok 25:10).

Foto: Matt Rourke

Ledare2014-12-06 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Med Sovjetunionens fall och slutet på det kalla kriget segrade den liberala demokratin som idé, menade Stan-fordprofessorn Francis Fukuyama. Några större idéstrider mot de extrema ideologierna skulle inte behöva inträffa igen.

I Danmark visade den senaste opinionsmätningen att Dansk Folkeparti är landets största parti. Nationella Fronten blev i Europaparlamentsvalet största franska parti. I Storbritannien har premiärminister David Cameron försökt att bemöta det främlingsfientliga och populistiska UKIP genom att närma sig dem. I många europeiska länder talar partipolitiska företrädare öppet illa om olika etniska och religiösa grupper.

I DN (4/12) skriver två forskare vid Linköpings universitet att ”det som är utmärkande för SD-väljarna är deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder” och samma dag gör Expressens Karin Olsson en analys av hur ”de frihetliga idéerna, liberala som socialistiska, är under en farlig belägring” av partier som SD.

För SD är inte ett parti som alla andra. Varken deras historia och ideologiska bakgrund eller deras dagsaktuella sakpolitik motsvarar frihetliga värderingar.

Det handlar nu om en populism med illusioner om enkla – men genomgående främlingsfientliga – åtgärder, med ekon från flera europeiska länder. Politiska slagord om att allt kan bli bättre bara vi blir färre kommer från grumliga källor.

Mot detta står de idéer som Fukuyama menade var historiens segrande ideologi – tankarna om bland annat demokrati, frihet och jämlikhet. Här kan man prata om klyschiga uttryck – men uppenbarligen kan de värderingarna inte tas för givna ens i dagens Europa.

Men slagordstendenserna till trots – det är de frihetliga idéerna som har varit och är fundamentet för att göra världen bättre. Genom att garantera människors grundläggande rättigheter och inte göra skillnad på människor beroende vad de tror på, hur de ser ut eller var de kommer ifrån har vi fått en rikare och tryggare tillvaro. Med inkluderande samhällen kan fler dra nytta av såväl kapital som teknik och därmed bidra till en ökad tillväxt med fler innovationer och fortsatt utveckling.

Detta uppnås aldrig med stängda gränser där människor ses som något som ska kontrolleras och som belastar samhället. Det är snarare tvärtom. När människor slipper gränser och höga trösklar in till arbetsmarknaden är de med och bygger samhället. Det som skadar är stängda gränser och höga barriärer.

Partier som har sin grund i idéer om frihet bör inte tävla i vem som kan bli mest icke-frihetlig. Det behövs däremot en fortsatt strid och medvetenhet om grundläggande politiska värderingar.

Och kanske skälver Europa.

6/12 2014

Läs mer om