Beskedet gavs av statsminister Stefan Löfven redan i partiledardebatten i riksdagen i onsdags. Den utredning som skulle föreslå en ny lag om kameraövervakning blev dock inte klar förrän i fredags.
Den ovanliga situationen har nu uppstått att regeringen aviserat ett förslag som är mer långtgående än vad utredningen tänkt sig. Regeringen vill alltså att polisen i fortsättningen ska slippa tillståndskrav för kameraövervakning. Den frågan skulle inte ens behandlas av utredningen.
Någon kan säga att utredningen körts över redan innan den blivit klar. Samtidigt kan man konstatera att det politiska stödet för utökad kamera-övervakning har blivit mycket starkare sedan utredningen tillsattes 2015. Därför vill regeringen slippa ifrån en debatt på temat att utredningens förslag är otillräckliga. Vad riksdagen kommer att få ta ställning till blir hur som helst en lagändring som bara kräver en anmälan från polisen, men inget tillståndsförfarande.
En rad partier försöker nu ta tag i frågor som handlar om säkerheten på gator och torg. Det är naturligtvis välkommet. Även om otryggheten generellt sett inte har ökat så har den ökat i vissa områden och på vissa platser. Skjutningarna i Göteborg och Malmö och kriminella gruppers försök att ta kontroll över vissa stadsdelar skrämmer. Kameraövervakning, rätt använd, kan givetvis vara ett sätt att minska riskerna och öka vanliga människors trygghet.
Någon ytterligare utredning blir det inte heller. Hela frågan kommer i fortsättningen att hanteras inom justitiedepartementet. Det blir förstås lättare för regeringen att framstå som handlingskraftig när den själv tar hand om hela processen.
Polisens arbete kan säkert underlättas om tillståndsplikten ersätts av en enkel anmälan. Men det finns alltid en risk att förväntningarna om ”hårdare tag” också leder till förslag eller åtgärder utan effekt i sak. När regeringen tar över måste riksdagen bli mer vaksam.
UNT Ledare