Landets fjärde stad har också landets fjärde största befolkningsökning. Statistiska Centralbyrån har redovisat att Uppsala vid halvårsskiftet hade drygt 206 000 invånare och att befolkningen under årets första sex månader ökade med 840 personer. Det motsvarar en ökning med 0,4 procent.
Men Knivsta ökar procentuellt sett ännu snabbare, med 272 personer eller 1,7 procent till nästan 16 000 invånare. Det är den näst snabbaste ökningen i Sverige. Faktum är att samtliga kommuner i Uppsala län utom Tierp uppvisar växande befolkning under första halvåret 2014 och att befolkningen växer i åtta av tio kommuner i Sverige. Landets befolkning närmar sig snabbt tio miljoner.
I Knivsta visar statistiken att ökningen i första hand beror på att barnfamiljer flyttar in. På andra håll är flyktinginvandringen från krigen i Mellanöstern och arbetskraftsinvandring, inte bara från EU, viktiga faktorer.
En växande befolkning betyder fler som vill arbeta och konsumera. För kommunerna kan konsekvenserna kortsiktigt innebära nya behov som måste tillgodoses och långsiktigt tvärtom ett växande skatteunderlag. En växande befolkning kan också skapa en större dynamik som i sig kan göra en stad eller en kommun ännu mer attraktiv. Men tillväxten kan också bli sin egen fiende.
Segdragna planprocesser kan lätt leda till att bostadsbyggande och service inte hänger med. Omvänt finns alltid en risk för att attraktiva miljöer av det slag som ger en stad en egen identitet försvinner när bostäder och trafikleder ska byggas i snabb takt. I Uppsala är det naturligt att befintliga stadsdelar – och samhällen utanför den egentliga staden – förtätas. Men det är lika viktigt att komma ihåg att en tätare stad med fler invånare också ställer betydligt högre krav på parker och grönområden och på kvaliteten i stadsplaneringen överlag.
Uppsala är ingen förort till Stockholm utan en blivande storstad i sin egen rätt – den ena polen i en ”dubbelregion” där den andra polen är huvudstaden. Det säger sig självt att kommunikationerna inom en region av detta slag är helt avgörande för de fortsatta utvecklingsmöjligheterna. Och just här finns antagligen i dag det största hotet.
Under juli månad blev nästan 13 procent av passagerartågen i Sverige inställda eller försenade – några procent mer än en genomsnittlig månad. Förklaringen ska ha varit den exceptionella värmen, men frågan är ju om det numera finns något väder som inte orsakar tågförseningar i vårt land. Förbindelserna mellan Uppsala och Stockholm, med stopp i bland annat Knivsta, är hårt belastade och hårt drabbade av förseningar.
Kan man inte lita på kommunikationerna så minskar naturligtvis attraktiviteten i hela den berörda regionen. För Uppsala och Uppland i övrigt är detta en nyckelfråga om man vill locka till sig ännu fler invånare.