Vad gör man för att ta människors upplevda oro på allvar? En åtgärd som nu prövas i centrala Uppsala är kommunala trygghetsvakter. Med inspiration från bland annat Landskrona där erfarenheterna av sådana vakter anses vara goda är försöket nu i gång. De första stegen togs i fredags på Stora torget i samband med en pressträff.
I strikt mening rör det sig om vanliga ordningsvakter som redan finns i privat regi. Det kommunen gjort är att i samarbete med Polisen upprätta ett så kallat LOV 3-område i centrala staden där de kommunala trygghetsvakterna – eller ordningsvakterna – kan arbeta med samma befogenheter som ordningsvakter redan har på mer avgränsade platser, som exempelvis Resecentrum och i gallerior.
Trygghetsvakterna kommer att patrullera på kvällar och helger och främst genom sin synlighet bidra till att förebygga brott och skapa en trygg atmosfär. Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun, har tidigare sagt att deras uppgift kan sträcka sig till att visa turister vägen till domkyrkan.
Men vakterna kan alltså även ingripa inom de befogenheter som de har inom Polislagen och ordningslagen, genom att till exempel beslagta alkohol eller omhänderta en person. Av den anledningen vore det önskvärt att informationen om både hur dessa vakter känns igen och exakt var i staden de kan arbeta tydligt kommer invånarna i Uppsala till del. Och vad händer om de gör ett geografiskt övertramp med sina befogenheter utanför LOV 3-området?
Det är med andra ord inte någon light-polis som nu börjar arbeta med hela staden som arbetsfält. De kommunala trygghetsvakterna kan mer betraktas vara en temporär lösning i väntan på att fler poliser kan tas i tjänst. Något som dock lär dröja.
Man får heller inte glömma bort att civilsamhället också gör många värdefulla insatser för att skapa trygghet på kvällar och helger. Dock utan några speciella befogenheter. Men för att alla ska känna sig trygga är det sådan mångfald som behövs.