Kuppförsök med oklara följder

Erdogan kan stärka sin makt och ytterligare försvaga demokratin.

Misslyckad militärkupp. Regeringstrogna firar i Istanbul.

Misslyckad militärkupp. Regeringstrogna firar i Istanbul.

Foto: Emrah Gurel

Ledare2016-07-17 13:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Minst 250 personer miste livet när en falang inom den turkiska militären försökte ta makten i landet under natten till lördagen. Kuppmakarna lyckades inta en del strategiska platser i både Istanbul och huvudstaden Ankara innan upproret trängdes tillbaka. Situationen i Turkiet är fortfarande orolig och UD avråder tills vidare från alla icke nödvändiga resor till landet.

Militären i Turkiet betraktar sig traditionellt som en försvarare av den sekulära staten. Försöket till statskupp kan därför ses som en reaktion mot att det styrande AKP-partiet fört landet i mer religiös riktning.

Att den politiska makten nu återtagit kontrollen över landet är välkommet. Maktväxling måste ske genom allmänna val, inte genom en militärkupp. En militärdiktatur med risk för inbördeskrig hade varit en tragedi för befolkningen och bidragit till ökad instabilitet i regionen.

Regeringen har besvarat kuppförsöket med att sätta över 2.800 personer ur den turkiska militären i fängsligt förvar. Över 2.700 domare och åklagare ska ha frihetsberövas som en följd av kuppförsöket.

Både omvärlden och den politiska oppositionen i landet fördömde militärens kuppförsök. Därtill har president Recep Tayyip Erdogan redan ett starkt folkligt stöd, vilket lyfts fram som en förklaring till att kuppen misslyckades. Många hörsammade presidentens uppmaning att ge sig ut på gatorna för att stoppa de militära kuppmakarna. På Taksimtorget i Istanbul och flera andra platser samlades stora folkmassor för att visa sitt stöd för regeringen.

På kort sikt verkar alltså president Erdogan nu stärka sin position. Vad som händer på längre sikt är mer oklart.

De senaste åren har Turkiet rört sig i auktoritär riktning när det gäller rättsstatens principer, pressfriheten och kurdernas situation. Risken är att Erdogan använder det misslyckade kuppförsöket som en förevändning att ytterligare stärka sin makt och försvaga demokratin i landet.

Erdogan har pekat ut sin forne allierade Fethullah Gülen som hjärnan bakom kuppförsöket. Gülen lever i exil i USA och Erdogan har uppmanat USA att lämna ut honom till Turkiet. Offentliga insinuationer från turkisk sida om att USA skulle ha haft en roll i kuppen riskerar att försämra relationen mellan de båda länderna.

Som Natoland och med sitt strategiska geografiska läge är Turkiet en viktig samarbetspartner för både EU och USA. Den turkiska flygbasen Incirlk används av USA för flygoperationer mot IS. För EU:s del har Turkiet en nyckelroll i flyktingkrisen. Hur Turkiet väljer att agera efter helgens kuppförsök kan därför komma att få globala konsekvenser.

Läs mer om