LÀrare ska slippa vara Migrationsverkets förlÀngda arm

Liberalerna gör rÀtt i att kritisera Sverigedemokraterna om anmÀlningsplikt.

LÀrare ska inte behöva anmÀla elever som visar sig sakna uppehÄllstillstÄnd.

LÀrare ska inte behöva anmÀla elever som visar sig sakna uppehÄllstillstÄnd.

Foto: Katarzyna Korza

Ledare2023-08-31 06:42
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Region Uppsala tÀnker inte markera mot regeringens föreslagna informationsplikt, eller "angiverilag" som de hÄrdföra kritikerna kallar det. Malin Sjöberg Högrell, sjukhusstyrelsens ordförande (L), menar att frÄgan Ànnu utreds och att hÀlso- och sjukvÄrdspersonal sannolikt kommer att bli undantagna (P4 Uppland, 29/8). SÄ Àr det, men att regionen sedan valet styrs av de fyra allianspartierna med stöd av SD bör ha bidragit till försiktigheten. En majoritet av landets regioner har nÀmligen redan sagt nej till att anmÀla personer som befinner sig i landet illegalt till Polisen.

Huvudregeln bör givetvis vara att offentliganstĂ€llda agerar utifrĂ„n de regelverk och lagar vi har. Å andra sidan Ă€r det orimligt att pressa anstĂ€llda till att anmĂ€la patienter eller elever.

Redan nÀr Tidöavtalet presenterades kunde man se kluvenheten. DÀr stÄr det om att "förstÀrkta möjligheter till inre utlÀnningskontroller och effektivt verkstÀllighetsarbete", och att det ska lÀmnas förslag "till en ordning med informationsutbyte och anmÀlningsplikt mellan Polisen och myndigheter som kan antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet". Men det lÀggs samtidigt till att undantag frÄn informationsplikten ska "utredas nÀrmare", eftersom det kan "finnas situationer dÀr en anmÀlan skulle strida mot ömmande vÀrden, till exempel i sjukvÄrden".

Medan Sverigedemokraterna tidigare har uttryckt att partiet inte vill se nÄgra undantag alls, lyfter alltsÄ Liberalerna fram behovet av just undantag för skol- och vÄrdpersonal. Som Fredrik Malm, utbildningspolitisk talesperson (L), uttrycker det ska lÀrare inte "behöva vara Migrationsverkets förlÀngda arm" (Aktuellt, 29/8). Vi behöver bekÀmpa skuggsamhÀllet, sÀger Malm, men vill se undantag "sÀrskilt nÀr det gÀller barn".

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) missar sĂ€llan ett tillfĂ€lle att betona att regeringen för en restriktiv migrationspolitik. Och nog finns det befogad kritik mot hur politiker tidigare, företrĂ€desvis rödgröna, röstat för nya förmĂ„ner till personer utan uppehĂ„llstillstĂ„nd. Malmö fattade till exempel beslut om att ge papperslösa rĂ€tt till försörjningsstöd. Det var kortsiktigt och ogenomtĂ€nkt. Men minst lika fel blir en dogmatiskt tillĂ€mpad anmĂ€lningsplikt. 

Det skulle lÀgga ett orimligt ansvar pÄ personal i vÀlfÀrden, som trots allt har valt sina yrken för att undervisa barn, och för att vÄrda och rÀdda liv.