Det är roligt att en sådan artikel finner så många läsare. UNT:s Erik Leijonhufvud berättade att hälften av de 20 ungdomar som mellan 2007 och 2016 varit inskriva på HVB-hemmet Bergis (HVB står för Hem för vård eller boende) i dag har körkort, som de själva bekostat. Det är nästan lika stor andel som bland unga vuxna i hela landet.
Hälften har fortsatt studera efter grundskolenivån, ingen har lagförts för brott vid tingsrätten i Uppsala län. Sex av dem hade 2015 en taxerad inkomst mellan 300 000 och 400 000 kronor. Genomsnittsinkomsten för dem som hade jobb 2015 låg ganska nära genomsnittet för unga vuxna i hela länet.
43 procent bor kvar i Tierp och av dessa har alla förstahandskontrakt. Däremot är andelen som finns med i Kronofogdens register över skuldindrivning större än det nationella genomsnittet.
Tierp är inte unikt. Och det finns inget konstigt alls i det som berättas. Ungdomarna i Tierp, från så skilda länder som Somalia, Afghanistan, Eritrea och Irak, är själva företagsamma och har starka drivkrafter – annars hade de inte varit här. En intervjuad från Somalia beskriver hur han valde att lämna landet för att inte tvingas in i terrorgruppen al-Shabab. Nu vill han utbilda sig till ambulanssjuksköterska.
När ungdomarna kommit till Tierp har de blivit väl bemötta och kunnat komma in i olika lokala sammanhang. De reagerar naturligtvis precis likadant som de flesta andra ungdomar gör när de bemöts med intresse och behandlas vänligt.
Därför oroar också förslaget om sänkt ersättning till HVB-hem som tagits fram inom Arbetsmarknadsdepartementet och nu är ute på remiss. Attityderna från den närmaste omgivningen är naturligtvis allra viktigast. Men de pengar som satsas på hem som det i Tierp är mycket väl använda.
Håkan Holmberg