Lite - men inte idélöst

I brist på pengar får man i stället satsa på vackra målsättningar.

Ledare2014-09-02 00:34
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det var tydligt när alliansen igår presenterade sitt valmanifest 2014. Sålunda lovade alliansen att 300 000 nya bostäder ska byggas i Sverige fram till 2020, och att en 38:e-plats i Pisaundersökningen för skolresultat ska bytas mot en topp tio-placering om tio år. Nyheterna i manifestet var få och små, och det mesta var känt sedan tidigare.

Alliansen går till val på att man är en allians, ett sammanhållet politiskt alternativ, att det man säger nu före valet också kommer att omsättas till regeringspolitik. Liksom 2010 vill man också framhålla sig som det ansvarsfulla alternativet. Det krisdrabbade och krigsdrabbade närområdet utgör fonden när de fyra regeringspartierna bygger skyddsvallar mot kommande kriser: ”Då vill vi inte stå där och säga att pengarna är förbrukade”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M), underförstått att det är vad en annan regering kan tvingas till.

Lite reformutrymme skapades förstås ändå när det snart är dags för val. En höjning av alkohol- och tobaksskatten samt slopat avdrag för pensionssparande ger 13 miljarder kronor till nya reformer, och klokt nog satsas drygt hälften av detta på skola och utbildning. Fortsatt satsning på lärarlöner och lärlingsutbildningar är viktigt, men känt sedan tidigare. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) uppehöll sig därför mest vid de lägre åldrarna, klass 1-4 i den nya tioåriga grundskolan.

En substantiell satsning på nästan fyra miljarder kronor på lågstadiet (mindre klasser, fler speciallärare) är en satsning på skrivande, läsande och räknande som ger trovärdighet för en regering med högt ställda mål för skolan.

Prioriteringen är plåster på såren för Björklund som inte får stöd av den övriga alliansen i frågan om ett återförstatligande av skolan.

Av de fyra partiledarna på podiet var kanske också Annie Lööf (C) en vinnare med tanke på sitt partis storlek. Ytterligare sänkt arbetsgivaravgift för unga (upp till 23 år) och utbyggd miljöbilspremie var känt sedan tidigare, men nu meddelade hon att småföretagare får ett kraftigt reducerat sjuklöneansvar, redan från andra dagen träder ett högkostnadsskydd in. Mycket viktigt är också prioriteringen att bekämpa antibiotikaanvändning, inom sjukvården men allra främst i djurhållningen.

Valmanifestet var balanserat så till vida att man lyckades visa vad man ”skulle vilja göra om pengarna fanns”. Det var på de flesta områdena otillräckligt, men inte idélöst. ”När man inte kan gå till val på skattesänkningar blir det väldigt tomt”, kommenterade ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson (S).

Ja, om man går till val på skattehöjningar för jobb och företag blir reformutrymmet större, vilket det kommande S-manifestet säkert kommer att visa. Men det behöver inte bli mer innehållsrikt för det.

Läs mer om