Den sittande presidenten Goodluck Jonathan, som förlorade mot den något mer vänsterinriktade Muhammadu Buhari, har erkänt sig besegrad och till och med gratulerat sin utmanare till segern.
Vägen fram till valdagen har dock inte varit rak. I februari meddelade den nationella valmyndigheten att valet skulle skjutas upp sju veckor, till följd av jihadistgruppen Boko Harams framfart i landets norra del. Beslutet ledde till misstänksamhet om att den sittande presidenten planerade för valfusk. Valet planerades i stället att genomföras i lördags (28/3). Tekniska problem med fingeravtrycksläsare och biometriska id-kort ledde dock till att tusentals vallokaler inte kunde registrera medborgarnas röster förrän under söndagen. I norr dödades ett tiotal personer av Boko Haram, som till varje pris velat stoppa valet.
Trots terroristernas attacker blev valet relativt fritt från blodspillan. Efter presidentvalet 2011 utbröt stora protester mot den då segrande Goodluck Jonathan. Oroligheterna resulterade i våldsamma upplopp och tvingade tusentals människor att fly.
Att Nigeria nu genomgår sitt första demokratiska maktskifte är en seger. För ett land som under de senaste decennierna präglats av militärkupper, inbördeskrig och motsättningar mellan etniska och religiösa grupper kan Jonathans snabba avsked från makten förhoppningsvis vara ett föredöme.
Den avgående presidenten har fått mycket kritik, både inom landet och internationellt, för att han inte tagit Boko Harams terror på allvar. Under de senaste månaderna har gruppen trappat upp sina våldsdåd, som avrättningar, våldtäkter och kidnappningar. Så snart valresultatet stod klart höjdes röster för att den nyvalde Buhari måste låta kampen mot terrorgruppen få högsta prioritet.
I skuggan av terrorn står Nigeria inför en rad utmaningar. Det fallande oljepriset har orsakat djupa sår i Afrikas största ekonomi, där 70 procent av statsintäkterna kommer från oljan. Inflationen fortsätter att spinna uppåt och många människor oroar sig för att bli arbetslösa. Sociala och ekonomiska orättvisor mellan den rikare befolkningen i söder och den fattiga i norr riskerar att öka motsättningarna inom landet.
Fattigdom och underutveckling är nämligen en större grogrund för oroligheter än religiösa skillnader. För att skapa stabilitet i landet krävs satsningar som främjar ekonomisk utveckling och omfördelning inom landet. Den omfattande korruptionen och maktcentreringen till en liten elit förhindrar att de ekonomiska resurserna sprids jämnare mellan befolkningen.
Nigeria är ett land med stor potential. Afrikas folkrikaste land är en tung spelare på den internationella arenan. Förhoppningsvis lyckas den nye presidenten förmå sig ta tag i de problem som hindrar Nigeria från att bli en afrikansk framgångssaga.